Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Warzywa gruntowe

Kabaczek

Kabaczek to odmiana dyni o podłużnych owocach i cienkiej skórce. Duszone lub pieczone potrawy z kabaczka poleca się szczególnie osobom na dietach lekkich i odchudzających. Sprawdź przepisy na dania z kabaczkiem!

Przepisy 8

Placki z kabaczka

Placki z kabaczka

100 ze 100
35 min Łatwy
Zupa krem z kabaczka

Zupa krem z kabaczka

50 min Łatwy
Bigos z kabaczka

Bigos z kabaczka

32 min Łatwy
Kabaczek duszony z pomidorami

Kabaczek duszony z pomidorami

55 min Łatwy
Różowy dżem z kabaczka

Różowy dżem z kabaczka

1 godz 50 min Łatwy
Marynowane kabaczki w przyprawie

Marynowane kabaczki w przyprawie

1 godz 12 min Łatwy
Grillowany kabaczek

Grillowany kabaczek

1 godz 18 min Łatwy
Faszerowany kabaczek

Faszerowany kabaczek

35 ze 100
1 godz 59 min Łatwy

Kabaczek (czyli cukinia) to odmiana dyni o podłużnych owocach i cienkiej skórce. Najsmaczniejsze są kabaczki młode, ale i te jesienne mają delikatny, w zasadzie neutralny smak, więc doskonale nadają się do wszelkich kompozycji warzywnych i mięsno-warzywnych z patelni, z garnka lub z piekarnika. Kabaczki można obsmażać w plastrach (w panierce lub bez), dusić w daniach jednogarnkowych, albo zapiec z dowolnym farszem. Wśród przepisów na dania z kabaczkiem znajdziecie sporo ciekawych pomysłów na domowe leczo, kabaczkowe przekąski, kremowe zupy i fantazyjne surówki, kabaczki faszerowane, marynowane i smażone, a także placki z kabaczka i kabaczkowy bigos.

Kalorie

13 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Kabaczek jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Niczym nie różni się też od cukinii – to nazwy stosowane wymiennie dla formy botanicznej dyni zwyczajnej. Kabaczki zawierają głównie kwas foliowy, będący jedną z witamin z grupy B, a także - w mniejszych ilościach - pozostałe witaminy z tej grupy (poza witaminą B 12). Warto wiedzieć, że witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego działania metabolizmu. W kabaczku znajdziemy też beta-karoten, czyli prowitaminę A, a także składniki mineralne, m.in. potas. To warzywo ma działanie zasadotwórcze.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu