Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Warzywa gruntowe

Kabaczek

Kabaczek to odmiana dyni o podłużnych owocach i cienkiej skórce. Duszone lub pieczone potrawy z kabaczka poleca się szczególnie osobom na dietach lekkich i odchudzających. Sprawdź przepisy na dania z kabaczkiem!

Przepisy 9
Zupa krem z kabaczka

Zupa krem z kabaczka

50 min Łatwy
Faszerowany kabaczek

Faszerowany kabaczek

35
1 godz 59 min Łatwy
Placki z kabaczka

Placki z kabaczka

100
35 min Łatwy
Grillowany kabaczek

Grillowany kabaczek

1 godz 18 min Łatwy
Bigos z kabaczka

Bigos z kabaczka

32 min Łatwy
Różowy dżem z kabaczka

Różowy dżem z kabaczka

1 godz 50 min Łatwy
Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka

1 godz 2 min Łatwy
Kabaczek duszony z pomidorami

Kabaczek duszony z pomidorami

26 min Łatwy
Marynowane kabaczki w przyprawie

Marynowane kabaczki w przyprawie

1 godz 12 min Łatwy

Kabaczek (czyli cukinia) to odmiana dyni o podłużnych owocach i cienkiej skórce. Najsmaczniejsze są kabaczki młode, ale i te jesienne mają delikatny, w zasadzie neutralny smak, więc doskonale nadają się do wszelkich kompozycji warzywnych i mięsno-warzywnych z patelni, z garnka lub z piekarnika. Kabaczki można obsmażać w plastrach (w panierce lub bez), dusić w daniach jednogarnkowych, albo zapiec z dowolnym farszem. Wśród przepisów na dania z kabaczkiem znajdziecie sporo ciekawych pomysłów na domowe leczo, kabaczkowe przekąski, kremowe zupy i fantazyjne surówki, kabaczki faszerowane, marynowane i smażone, a także placki z kabaczka i kabaczkowy bigos.

Kalorie

13 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Kabaczek jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Niczym nie różni się też od cukinii – to nazwy stosowane wymiennie dla formy botanicznej dyni zwyczajnej. Kabaczki zawierają głównie kwas foliowy, będący jedną z witamin z grupy B, a także - w mniejszych ilościach - pozostałe witaminy z tej grupy (poza witaminą B 12). Warto wiedzieć, że witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego działania metabolizmu. W kabaczku znajdziemy też beta-karoten, czyli prowitaminę A, a także składniki mineralne, m.in. potas. To warzywo ma działanie zasadotwórcze.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu