Kabaczek duszony z pomidorami
55min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.83 g
Węglowodany
18.98 g
Tłuszcze
3.94 g
Wartość energetyczna
118.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
10 min
Kabaczki umyć, obrać, usunąć pestki, opłukać, pokrajać w plastry, a następnie w kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, posolić i ugotować.
Krok 2
5 min
Pomidory umyć, pokrajać w ćwiartki, zalać niewielką ilością wrzącej wody, rozgotować i przetrzeć.
Krok 3
5 min
Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu.
Krok 4
10 min
Do kabaczków dodać przetarte pomidory, cebulę, sól, wymieszać i zagotować.
Kabaczki to warzywa przypominające cukinię - tak chętnie spożywaną w polskiej kuchni. Duszone kabaczki są delikatne i wspaniale smakują, a dodatek w postaci pomidorów nada im dodatkowego aromatu i smaku, o którym będziemy pamiętać przez długi czas. Pycha!
Komentarze 0