Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mięso surowe

Przepisy na pyszną dziczyznę

Dania z dziczyzny potrafią zadowolić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pieczenie, pasztety, kiełbasy czy gulasze wyróżniają się wyjątkowo wyrafinowanym smakiem, dlatego warto ich spróbować. 

  • Jeleń

Przepisy 5

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

75 ze 100
4 godz 25 min Średni
Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

30 ze 100
2 godz 44 min Łatwy
Kotlety schabowe z dzika

Kotlety schabowe z dzika

20 ze 100
25 min Łatwy
Forszmak królewski

Forszmak królewski

15 godz 30 min Łatwy
Polędwica z dzika smażona

Polędwica z dzika smażona

50 ze 100
2 godz 30 min Łatwy

Dziczyzna na obiad 

Dziczyznę uważa się za zdrowszą od mięsa zwierząt hodowlanych, ponieważ jest znacznie chudsza i nieskażona chemią. W ostatnich latach dziczyzna zyskuje coraz większą popularność, jednak wciąż sporo osób nie decyduje się na zakup mięsa sarny czy dzika z obawy, że nie będą potrafili jej odpowiednio przyrządzić. Tymczasem przygotowanie pysznej pieczeni albo gulaszu wcale nie jest skomplikowane, zwłaszcza jeśli przestrzega się przepisu. 

Polędwiczki z sarny 

Swoją przygodę z przyrządzaniem dziczyzny warto zacząć od polędwiczek z sarny, które po oczyszczeniu i zamarynowaniu (około 12 godzin) wystarczy grillować lub smażyć na patelni grillowej przez kilka minut tak, by mięso pozostało w środku różowe. Polędwiczki doskonale smakują z dodatkiem grubych plastrów grzybów leśnych zrumienionych wraz z cebulą na maśle. W podobny sposób można przygotować znakomite steki z dzika, które doskonale smakują z pieczonymi ziemniaczkami i sosem borowikowym. 

Sycące gulasze z dziczyzny 

Dziczyzna jest doskonała nie tylko do grillowania czy pieczenia. Z kawałków mięs można przygotować również arcysmaczne danie jednogarnkowe – sycące i rozgrzewające w chłodne dni. Aby dziczyzna nabrała kruchości, przed przyrządzeniem gulaszu powinna się marynować w ziołach i przyprawach co najmniej przez jeden dzień. W trakcie gotowania warto do mięsa dodać pokrojone w duże kawałki marchewki, pietruszkę, papryki, cebulę i suszone grzyby, które podkreślą charakterystyczny smak dziczyzny. Z przypraw najczęściej używanych do przyrządzenia gulaszu stosuje się m.in. jagody jałowca, liście laurowe, tymianek oraz rozmaryn. 

Wyjątkowe pasztety z dziczyzny 

Mięso dzika czy sarny jest doskonałym składnikiem wybornych pasztetów, które z powodzeniem można przygotować we własnej kuchni. Kawałki dziczyzny warto gotować do miękkości wraz z warzywami i boczkiem, który zapewni pasztetowi zachowanie wilgoci i nada przyjemny zapach wędzonki. Wszystkie składniki po wystudzeniu należy dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić aromatycznymi przyprawami i upiec. Gotowy pasztet z dziczyzny najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem oraz sosem czosnkowym lub odrobiną żurawiny. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu