Wyborne potrawy z dzika zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wśród naszych przepisów na przysmaki z dzika znajdziecie pasztet, pieczeń, gulasz oraz inne inspirujące dania z dziczyzny.
Kalorie
W zależności od gatunku i partii tuszy
Wartości odżywcze i właściwości
Dziczyzna to nie tylko mięso dzika, ale również sarny, jelenia czy zająca! Dziczyzna, tak jak inne rodzaje mięs, dostarcza witamin z grupy B i żelaza. Dziczyzna jest mięsem pochodzącym ze zwierząt wolnożyjących, zatem odżywiających się w sposób naturalny. Dzięki powolnemu wzrostowi jest ono bardzo smaczne i często bogatsze w składniki odżywcze. Pamiętajmy, aby nie jeść dziczyzny z nieznanego źródła – naraża nas to na ryzyko zarażenia włośnicą lub toksoplazmozą.
Ciekawostki
Dziczyzna ma lepszy smak w okresie jesiennym i zimowym, kiedy zaczynają się łowy, a zwierzęta spożywają wtedy nieco inny pokarm niż latem.