Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mięso surowe

Przepisy na pyszne dania z mięsa jelenia

Dobrze przyrządzona jelenina jest krucha, soczysta i bardzo delikatna. Jakie potrawy można przygotować z tego wyjątkowo smacznego mięsa? 

Przepisy 2
Comber z jelenia z sosem piernikowym

Comber z jelenia z sosem piernikowym

75
1 godz 25 min Trudny
Gulasz z jelenia w marynacie

Gulasz z jelenia w marynacie

80
2 godz 49 min Średni

Jelenina – smaczna i aromatyczna 

Żyjące na wolności jelenie mają twarde, mocno wybiegane mięso, które przed obróbką termiczną warto zamarynować, dzięki czemu zachowa swoja miękkość i soczystość. W skład najczęściej używanych marynat do dziczyzny wchodzi wino lub ocet, woda oraz liczne przyprawy (czosnek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec). Dobrym sposobem na otrzymanie idealnie kruchego i soczystego mięsa z dziczyzny jest jej bardowanie, czyli owijanie sztuki cienkimi plastrami słoniny albo boczku lub włożenie ich w niezbyt głębokie nacięcia. 

Najpopularniejszymi daniami z jelenia są gulasze, bitki, pieczenie z dodatkiem sosu (np. z grzybów leśnych), kiełbasy, pasztety i wędliny oraz zrazy. Mniejsze kawałki mięsa doskonale nadają się do przyrządzenia innych potraw, np. leczo, chili con carne czy szaszłyki. Z jelenich podrobów dużym powodzeniem cieszy się wątróbka w czerwonym winie, ozorki gotowane z warzywami, smażone płucka czy flaczki na ostro. 

Pyszne potrawy z jelenia 

Jedną z najpopularniejszych potraw z jelenia jest pieczony udziec, który wcześniej powinien być marynowany minimum 2 dni w zalewie z czerwonego wina, sosu sojowego, przypraw i czosnku. Zanim mięso trafi do piekarnika, warto je krótko obsmażyć na oliwie, dzięki czemu zamkną się pory, zapobiegając wypływaniu soków podczas pieczenia. W zależności od rozmiarów udziec piecze się ok. 2,5-3,5 godziny, a gotowe mięso kroi się w plastry i podaje z kaszą, surówką z czerwonej kapusty oraz lampką czerwonego wina. 

Fantastycznym smakiem wyróżnia się gulasz z jelenia, który w zależności od regionu przyrządza się na nieco inne sposoby. W tej najbardziej klasycznej wersji składa się on z kawałków mięsa, najpierw podsmażonych w ziołach, a następnie wolno duszonych pod przykryciem przez ok. 3 godziny. Całego smaku gulaszowi nadaje bulion, grubo krojona marchew i cebula oraz wytrawne wino. Gotowa potrawa smakuje wybornie z dodatkiem pieczonych ziemniaczków lub gotowanego ryżu i z dodatkiem kwaśnej surówki. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu