Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mięso surowe

Przepisy na pyszne dania z mięsa jelenia

Dobrze przyrządzona jelenina jest krucha, soczysta i bardzo delikatna. Jakie potrawy można przygotować z tego wyjątkowo smacznego mięsa? 

Przepisy 1

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

75 ze 100
4 godz 25 min Średni

Jelenina – smaczna i aromatyczna 

Żyjące na wolności jelenie mają twarde, mocno wybiegane mięso, które przed obróbką termiczną warto zamarynować, dzięki czemu zachowa swoja miękkość i soczystość. W skład najczęściej używanych marynat do dziczyzny wchodzi wino lub ocet, woda oraz liczne przyprawy (czosnek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec). Dobrym sposobem na otrzymanie idealnie kruchego i soczystego mięsa z dziczyzny jest jej bardowanie, czyli owijanie sztuki cienkimi plastrami słoniny albo boczku lub włożenie ich w niezbyt głębokie nacięcia. 

Najpopularniejszymi daniami z jelenia są gulasze, bitki, pieczenie z dodatkiem sosu (np. z grzybów leśnych), kiełbasy, pasztety i wędliny oraz zrazy. Mniejsze kawałki mięsa doskonale nadają się do przyrządzenia innych potraw, np. leczo, chili con carne czy szaszłyki. Z jelenich podrobów dużym powodzeniem cieszy się wątróbka w czerwonym winie, ozorki gotowane z warzywami, smażone płucka czy flaczki na ostro. 

Pyszne potrawy z jelenia 

Jedną z najpopularniejszych potraw z jelenia jest pieczony udziec, który wcześniej powinien być marynowany minimum 2 dni w zalewie z czerwonego wina, sosu sojowego, przypraw i czosnku. Zanim mięso trafi do piekarnika, warto je krótko obsmażyć na oliwie, dzięki czemu zamkną się pory, zapobiegając wypływaniu soków podczas pieczenia. W zależności od rozmiarów udziec piecze się ok. 2,5-3,5 godziny, a gotowe mięso kroi się w plastry i podaje z kaszą, surówką z czerwonej kapusty oraz lampką czerwonego wina. 

Fantastycznym smakiem wyróżnia się gulasz z jelenia, który w zależności od regionu przyrządza się na nieco inne sposoby. W tej najbardziej klasycznej wersji składa się on z kawałków mięsa, najpierw podsmażonych w ziołach, a następnie wolno duszonych pod przykryciem przez ok. 3 godziny. Całego smaku gulaszowi nadaje bulion, grubo krojona marchew i cebula oraz wytrawne wino. Gotowa potrawa smakuje wybornie z dodatkiem pieczonych ziemniaczków lub gotowanego ryżu i z dodatkiem kwaśnej surówki. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu