Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
wypieki - ciasta

Ciasta z ananasem

Z soczystych ananasów można wyczarować wspaniałe wypieki – tarty, biszkopty, serniki i rolady. Polecamy przepisy na ciasta ananasowe z nutką egzotyki. 

Przepisy 8
Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

2 godz 30 min Łatwy
Ciasto kokosowe z ananasem

Ciasto kokosowe z ananasem

1 godz 16 min Łatwy
Tort marchewkowy

Tort marchewkowy

4 godz 31 min Średni
Sernik z rukolą i kwiatami z ananasa

Sernik z rukolą i kwiatami z ananasa

4 godz 5 min Łatwy
Tort barbie

Tort barbie

1 godz 42 min Łatwy
Ciasto z ananasową masą

Ciasto z ananasową masą

1 godz 55 min Łatwy
Ciastko francuskie z ananasem

Ciastko francuskie z ananasem

45 min Łatwy
Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem

Ciasto ananasowo-kokosowe z kremem

1 godz 45 min Średni

Słodki i soczysty ananas 

Ananasy były uprawiane w Ameryce jeszcze na długo przed przybyciem Kolumba. Ich duże i aromatyczne owoce zawierają dużo soku, który chociaż jest słodki, to jednak doskonale orzeźwia w upalne dni. Świeże, jędrne ananasy doskonale smakują nie tylko w stanie surowym, ale także po przetworzeniu (soki, kompoty, konserwy). Te wyjątkowe owoce są składnikiem wielu deserów, sałatek, wypieków a nawet wytrawnych dań mięsnych, dodając im oryginalnej, egzotycznej nuty. 

Z pomocą dojrzałych ananasów możemy wyczarować pyszności bez pieczenia, np. chłodzący deser galaretkowy „nabity w butelkę”, składający się z plastrów ananasa, borówek amerykańskich i mnóstwa orzeźwiającej galaretki jagodowej. Z kolei syrop i sok ananasowy często są używane do nasączania ciasta biszkoptowego w celu nadania wilgoci oraz bardziej zdecydowanego smaku. Z dodatkiem soków oraz owoców powstają wytworne torty egzotyczne, które są zarazem słodkie i przyjemnie orzeźwiające. Osoby ceniące sobie wypieki z fantazją na pewno polubią tort marchewkowy, w którym starte warzywo z dodatkiem ananasa, wiórków kokosowych i cynamonu tworzą aromatyczne ciasto, otulone słodkim kremem z dodatkiem masy kajmakowej. 

Pyszne ciasta z ananasem 

Wielbicieli maku i egzotycznych owoców na pewno mile zaskoczy piegusek ananasowy z budyniem – delikatny i wilgotny makowy biszkopt pokryty puszystym kremem ananasowym, z delicjami i warstwą galaretki cytrynowej. Świetnym sposobem na pyszny deser jest smakowite ciasto ananasowo-kokosowe z kremem, kuszące warstwami ciasta, delikatnej masy oraz słodkiej bezy. Te same egzotyczne owoce są głównym składnikiem pysznego ciasta kokosowego z dodatkiem aksamitnej masy z sokiem ananasowym. Wypiek, udekorowany złocistymi wiórkami podsmażonymi wcześniej na maśle, fantastycznie smakuje w towarzystwie przyjaciół i ulubionej kawy. 

Gdy mamy ochotę na eksperymentowanie w kuchni wraz z dziećmi przygotujmy pyszne miniserniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem, wypiekane w foremkach na muffinki. Słodkie, wyglądające jak babeczki i pokryte pyszną bitą śmietaną na pewno bardzo posmakują naszym pociechom. Wielbiciele ciasta francuskiego chętnie spróbują ciasteczek z ananasem i migdałami, które można przygotować dosłownie w kilka chwil. Wystarczy na kawałku ciasta ułożyć cały plaster ananasa, oprószyć siekanymi migdałami oraz cukrem wanilinowym i zapiec w piekarniku. Pychota! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu