Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 6 godz. 20 min.

  • Porcje 6

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kurze łapki moczymy, oczyszczamy i odcinamy pazurki, przekładamy do dużego garnka zalewamy około 2l wody i gotujemy, ściągamy powstałą szumowinę, dodajemy liście i ziele angielskie oraz sól i gotujemy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 2,5-3h, gotujemy aż łapki będą się rozpadać.
  2. Następnie odcedzamy wywar do innego garnka, dodajemy wieprzowinę.
  3. Dodajemy obrane warzywa i gotujemy do miękkości wieprzowiny, doprawiamy do smaku pieprzem, maggi i solą tak by wywar był bardziej słony.
  4. Mięso kroimy dość drobno marchewkę w kosteczkę.
  5. Do miseczek bądź foremek przekładamy mięso z marchewką.
  6. Zalewamy powstałym wywarem (dość żelatynowaty więc nie trzeba dodatkowej żelatyny - woda którą zalałam łapki zmniejszyła się o ponad połowę).
  7. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.

Opis przepisu:

Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną to ciekawy pomysł na przystawkę, która może pojawić się na naszym stole przy okazji wizyty przyjaciół lub rodziny. Wzmocnijmy jej smak przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem oraz obowiązkowo – przyprawą w płynie Maggi WINIARY. Dzięki niej galareta zyska na wartości. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?