Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą

Oceń ten przepis!

5/5 5 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 20

5/5 5 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać sól,cukier,cukier waniliowy i  proszek do pieczenia.
  2. Do zmieszanych sypkich składników wbić żółtka i pokrojoną chłodną margarynę.
  3. Szybkimi ruchami zagnieść ciasto. Schłodzić ok.1godz. w lodowce.
  4. Rozwałkować na grubość ok.3mm. i wyciąć parzystą ilość ciasteczek tego samego kształtu, np.kwiatki.
  5. Połowę wyciętych ciasteczek pozostawić pełne.w drugiej połowie dodatkowo wyciąć środki - dziurkę - np.nakrętką z małej buteleczki.
  6. Układać na lekko natłuszczonej blasze.Piekarnik nagrzać do 180 st.C.Piec partiami ok.10 min.- każda.,
  7. Po upieczeniu i przestudzeniu łączyć parami całe i z dziurką przekładając konfiturą. Mozemy oprószyć cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Ciasto kruche można wykorzystać na wiele sposobów. Tym razem polecam kruche ciasteczka w kształcie kwiatków, zawierające Cukier wanilinowy WINIARYProszek do pieczenia WINIARY. Wypieki zostały posypane cukrem pudrem. Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą idealnie nadają się do niedzielnej kawki lub na czas wizyty gości.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?