Placuszki z kaszy gryczanej z kiełbasą

4/5 4 25 5 1
4/5 4 25 5 1
  • Przygotowanie: 27 min.

  • Oczekiwanie: 35 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaszę przelej zimną wodą, odsącz i zalej 1,5 szklanką wrzącej wody, ugotuj do miękkości. Ostudź.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  3. Kiełbasę obierz z osłonki, pokrój w drobną kostkę i przesmaż z cebulą, ostudź.
  4. Do kaszy dodaj cebulę z kiełbasą, ser i jajka. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Na rozgrzanym oleju usmaż małe placuszki.
  6. Zawartość opakowania Sosu pieczeniowego ciemnego Na Każdy Dzień WINIARY dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojone korniszonki.
  7. Kotlety podaj z Sosem WINIARY.

Opis przepisu:


Placki z kaszą gryczaną i kiełbasą są o wiele bardziej pożywne niż placuszki ziemniaczane, a ich przygotowanie nie zabiera więcej czasu!

Polecamy przygotowanie placków z kaszy ze startym żółtym serem, który podczas smażenia się roztopi, natomiast do sosu polecamy wrzucić pokrojone korniszony.

Podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane, placuszki z kaszy gryczanej z kiełbasą będą smaczne nie tylko z Sosem pieczeniowym ciemnym Na Każdy Dzień WINIARY, ale również ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub kefirem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?