Żurek z ziemniakami
42min
Łatwy
1 opakowanie
2
Ziemniaki
1
Kiełbasa wieprzowa
1
Cebula
3 łyżek
Oliwa z oliwek
1 łyżka
Natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
13.53 g
Węglowodany
7.28 g
Tłuszcze
35.91 g
Wartość energetyczna
444.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Krok 1
25 min
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, pokrój w plastry i podsmaż na oleju.
Krok 2
5 min
Żurek dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Krok 3
1 min
Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 4
3 min
Kiełbasę obierz i pokrój w półplasterki.
Krok 5
5 min
Obierz cebulę, posiekaj ją i podsmaż z kiełbasą na łyżce oleju.
Krok 6
2 min
Do żurku dodaj kiełbasę z cebulą.
Krok 7
1 min
Żurek posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami.
Wyjątkowo aromatyczny Żurek Nasza Specjalność WINIARY pysznie smakuje jako żurek z ziemniakami z patelni. Przyrządzamy go z dodatkiem kiełbasy śląskiej, podsmażanej z cebulą i posypujemy natką. Do potrawy możemy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia lub ugotowane w mundurkach, a kto ma ochotę – doprawi je sobie pachnącym majerankiem.
Komentarze 0