Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z ziemniakami

0
42 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Ziemniaki
1 
Kiełbasa wieprzowa
1 
Cebula
3 łyżek
Oliwa z oliwek
1 łyżka
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.28 g
Wartość energetyczna
444.74 kcal
Białko
13.53 g
Tłuszcze
35.91 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
25 min
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, pokrój w plastry i podsmaż na oleju.
Krok 2
5 min
Żurek dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Krok 3
1 min
Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 4
3 min
Kiełbasę obierz i pokrój w półplasterki.
Krok 5
5 min
Obierz cebulę, posiekaj ją i podsmaż z kiełbasą na łyżce oleju.
Krok 6
2 min
Do żurku dodaj kiełbasę z cebulą.
Krok 7
1 min
Żurek posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami.
Żurek z ziemniakami

Krok 1 z 7

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, pokrój w plastry i podsmaż na oleju.

Żurek z ziemniakami

Krok 2 z 7

Żurek dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

Żurek z ziemniakami

Krok 3 z 7

Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Żurek z ziemniakami

Krok 4 z 7

Kiełbasę obierz i pokrój w półplasterki.

Żurek z ziemniakami

Krok 5 z 7

Obierz cebulę, posiekaj ją i podsmaż z kiełbasą na łyżce oleju.

Żurek z ziemniakami

Krok 6 z 7

Do żurku dodaj kiełbasę z cebulą.

Żurek z ziemniakami

Krok 7 z 7

Żurek posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami.

Wyjątkowo aromatyczny Żurek Nasza Specjalność WINIARY pysznie smakuje jako żurek z ziemniakami z patelni. Przyrządzamy go z dodatkiem kiełbasy śląskiej, podsmażanej z cebulą i posypujemy natką. Do potrawy możemy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia lub ugotowane w mundurkach, a kto ma ochotę – doprawi je sobie pachnącym majerankiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika