Flaczki cielęce

Oceń ten przepis!

5/5 5 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 52 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 12 min.

  • Porcje 5

5/5 5 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kości wołowe zalewam wodą. Solę do smaku i gotuję na wolnym ogniu.
  2. W oddzielnym garnku flaki cielęce zalewam zimną wodą. Stawiam na duży ogień i zagotowuję. Zmieniam wodę.
  3. Ponownie zalewam je zimną wodą i zagotowuje. Tym razem gotuje kilka minut. Następnie wodę zmieniam. Dodaję jeszcze sól do smaku i gotuję kilka minut.
  4. Obrane warzywa dokładnie myję. Kroję je w słupku.
  5. W międzyczasie cebulę kroje w kostkę. Rumienię na odrobinie tłuszczu.
  6. Przygotowane flaki przekładam do czystego garnka. Dodaję smalec i chwilę smażę flaki.
  7. Wsypuję mąkę. Mieszam, chwilę smażę po czym zalewam przygotowanym wywarem z kości wołowych.
  8. Przygotowane warzywa dodaję do zalanych flaków. Zamykam szybkowar i gotuję 7 minut na pierwszym stopniu (osoby nie mające szybkowaru powinny gotować pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie).
  9. Do ugotowanych flaków dodaję usmażoną cebulę. Wrzucam tez ziele angielskie, liść laurowy oraz starty świeży imbir.
  10. Na koniec solę do smaku i dodaję majeranek. Chwilę gotuję i gotowe.
  11. Podałem z bułką pszenną. Smacznego.

Opis przepisu:

Flaczki cielęce to potrawa, która z pewnością kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią naszych babć. Kto, jak nie one, umiał wyśmienicie przyrządzić tę oryginalną zupę! Ten przepis na flaczki cielęce jest wyjęty wprost z notatnika kuchennego babci i nie może się nie udać! Warto go wypróbować, jeśli masz ochotę na zasmakowanie w tradycyjnej potrawie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?