1

2

Przepisy

Pieczone pierogi z kapustą

5/5 5 6 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 10 porcji

338 calories kalorie: 338 kcal / porcja

Pieczone pierogi z kapustą to doskonały dodatek do świątecznego barszczu czerwonego. Pyszne pierogi z ciastem drożdżowym przygotujesz łatwo dzięki temu przepisowi. Do farszu z kapustą i suszonymi grzybami wykorzystaj dodatkowo Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, dzięki któremu pierogi będą miały wspaniały grzybowy aromat, który przypomni wszystkim domownikom, że święta już nadchodzą. A do przygotowania barszczu wybierz Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. Smacznego!

składniki:

Liczba porcji:

ciasto drożdżowe:

farsz:

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej, wlej do miski i dodaj pokruszone drożdże, rozetrzyj drewnianą łyżką, dodaj pozostałe składniki ciasta, wyrób. Na końcu dodaj masło, wyrób.
  2. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
  3. Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu. Zalej szklanką wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, ostudź, odsącz, wyjmij liście i ziarenka ziela.
  4. Grzyby dokładnie umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na godzinę (najlepiej zrób to dzień wcześniej i zostaw grzyby na noc w wodzie).
  5. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem bulionu, przez około 1 godzinę, odsącz.
  6. Ugotowaną kapustę i grzyby drobno pokrój.
  7. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  8. Grzyby, cebulę i kapustę wymieszaj. Dopraw do smaku, przełóż na patelnię z masłem, podsmaż i ostudź.
  9. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wykrój kółka większe od szklanki, do każdego włóż łyżeczkę nadzienia i zlep pierożki.
  10. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając między nimi kilkucentymetrowe odstępy. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  11. Posmaruj pierożki jajkiem, posyp kminkiem.
  12. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw blachę z pierogami i piecz 20-30 minut.
  13. Pierożki podawaj z filiżanką rozpuszczonego we wrzątku Barszczu czerwonego.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: