Pizzerinki

Oceń ten przepis!

3/5 3 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 40 min.

  • Porcje 6

3/5 3 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto:

Farsz:

Przygotowanie:

  1. CIASTO: Połowę wody podgrzewamy w garnuszku, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Starannie mieszamy, aż wszystko się rozpuści.
  2. Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy pozostałą wodę, olej oraz wsypujemy sól. Mieszamy.
  3. Ręką zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki (około 10 minut). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
  4. FARSZ: Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka a paprykę w kostkę. Każde z osobna podsmażamy na tłuszczu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.
  5. Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  6. Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie okrągłe placuszki, układamy na blaszce z pergaminem. Na cieście układamy kolejno porcje pomidorów, cebuli, pieczarek, papryki, wędliny oraz sera.
  7. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Podajemy polane keczupem.

Opis przepisu:

Pizzerinki to doskonały pomysł na poczęstunek podczas imprez. Małe pizzerki sprawdzą się podczas spotkań, na których króluje szwedzki stół — kawałki ciasta ze smakowitymi dodatkami takimi jak szynka, pieczarki, pomidory, żółty ser czy zielona papryka, będą idealne do jedzenia na stojąco. Sprawdź nasz przepis na pyszne pizzerinki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?