1

2

Przepisy

Pizzerinki

3/5 3 6 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 6 porcji

Smaczne mini pizze ze smakowitymi dodatkami.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto:

Farsz:

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto. Połowę wody podgrzewamy w garnuszku, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Starannie mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy pozostałą wodę, olej oraz wsypujemy sól. Mieszamy. Reką zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki (około 10 minut). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
  2. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, także podsmażamy. Paprykę kroimy w cienkie paski i również podsmażamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie okrągłe placuszki, układamy na blaszce z pergaminem. Na cieście układamy kolejno porcje pomidorów, cebuli, pieczarek, papryki, wędliny oraz sera. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni. Podajemy polane keczupem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: