1

2

Przepisy

Zupa ogórkowa-krem

5/5 5 18 5 1

przygotowanie: 10 minut

porcje: 4 porcje

179 calories kalorie: 179 kcal / porcja

Zupa kremowa z ogórków charakteryzuje się gęstą konsystencją, aksamitnym połyskiem i wyrazistym smakiem warzyw z przyprawami. Im gęściejszą zupę chcesz otrzymać, tym więcej warzyw powinieneś wykorzystać. Zupę krem można również zagęścić śmietaną, jogurtem naturalnym lub mąką. Krem ogórkowy możesz podać z grzankami w całości lub w kawałkach – możesz posypać nimi zupę dla dekoracji, dodając też natkę pietruszki, pokrojonego kiszonego ogórka i kleksa ze śmietany. Tak podaną kremową zupą powinien zachwycić się każdy poczęstowany!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
  2. Umyj i pokrój por w równe krążki.
  3. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Ogórek świeży obierz i pokrój w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć ziemniaki i por, podsmaż chwilę, mieszając.
  6. Przełóż warzywa do garnka, wlej 3 szklanki wody i wsyp ZIARENKA SMAKU. Gotuj przez 10 minut.
  7. Dodaj starte ogórki kiszone i gotuj kolejne 10 minut.
  8. Zmiksuj zupę, dodaj zieleninę.
  9. Nalewaj gotową zupę na talerze, dodaj śmietanę, koperek i pokrojony w kostkę świeży ogórek.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: