Kapusta wigilijna

Oceń ten przepis!

4/5 4 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 25 min.

  • Porcje 8

4/5 4 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Groch zalej litrem gorącej wody, odstaw do napęcznienia na co najmniej 2 godziny.
  2. Grzyby umyj, zalej 2 szklankami zimnej wody, a gdy zmiękną, ugotuj w tej samej wodzie (ok. 30 minut).
  3. Namoczony groch odsącz, zalej świeżą, gorącą wodą i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby odsącz (wodę zachowaj) i pokrój w paski.
  4. Kapustę odsącz z wody, posiekaj, włóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Wrzuć grzyby, przyprawy i kostkę grzybową i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  5. Cebulę pokrój w plasterki. Zeszklij na 3 łyżkach oleju, dodaj do kapusty, wymieszaj.
  6. Następnie dodaj miękki groch i pozostały olej, wymieszaj i duś jeszcze 10–15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Kapustę wigilijną podawaj ze świątecznym mięsem lub samą z chlebem.

Opis przepisu:

Nasza postna kapusta na Wigilię będzie miała wyjątkowo piękny, intensywny aromat, gdy do jej przygotowania użyjemy Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Prócz tego tradycyjne składniki: kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby, groch, a do smaku – ziele angielskie i listek laurowy. Tradycyjnie, świątecznie i bardzo smacznie. Do tego potrawa bożonarodzeniowa ma bardzo intensywny smak, który przez długi czas zagości w Twoim domu, przypominając, że nadchodzą już święta. Kapustę wigilijną możesz podawać przede wszystkim do ryby, ale także dobrze będzie się komponowała z mięsem pieczonym w piekarniku lub przygotowanym na grillu elektrycznym – i to nie tylko w święta. A jeśli najdzie Cię ochota na przekąskę, wystarczy kromka pieczywa i tradycyjna świąteczna kapusta z suszonymi grzybami – pycha!
Zobacz inne przepisy wigilijne >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • slawekwch
    Fajny przepis na wigilijną kapustę na bogato :) Zazwyczaj u mnie bywała bardziej klasyczna kapusta groch, jakieś tam przyprawki, ale w tym roku chyba wypróbuję ten przepis
  • radish
    Uwielbiam kapustę na Wigilię, ale nie tylko. Moja mama robi ją z bardzo kwaśnej, mało przepłukanej i z dużą ilością grzybów. Kapusta na święta musi być - a do tego ziemniaczki z wody i ryba. U mnie jada się łososia. Tata zawsze robi go na patelnii z masełkiem czosnkowym i świeżą pietruszką. Ryba, ziemniaki i kapusta kiszona z suszonymi grzbami to dla mnie typowe danie świąteczne, ale na taki obiad mam ochotę nie tylko pod koniec grudnia ;)
  • Wine472d0a5
    W gąszczu przepisów na kapustę wigilijną znalazłam ten i polecam go w 100%. Nie ma nic lepszego:)
  • martalubiwiniary
    Zapomniałabym, ten przepis na kapustę wigilijną jest naprawdę sprawdzony. Jak wszystkie przepisy winiary:D
  • martalubiwiniary
    Ooo, kapusta na Wigilię musi być. Rodzina mojego narzeczonego przygotowuje bigos, u mnie w domu zawsze podawano kapustę wigilijną. Czy może być coś lepszego w zimowy wieczór jak kapusta z grochem i grzybami? Jasne, że nie :D Mniam!

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?