Ciecierzyca w zielonym sosie

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 22 min.

  • Oczekiwanie 11 godz. 40 min.

  • Porcje 5

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namaczam w wodzie najlepiej na całą noc - ok 12 godzin. Piersi z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę, aby ładnie komponowała się z ciecierzycą. Wrzucam mięso do woka na rozgrzany olej, doprawiam solą i pieprzem. Podsmażam.
  2. Cebulę obieram, kroję w kosteczkę i wrzucam do mięsa. Dorzucam szpinak. Mieszam. Rukolę opłukuję pod wodą, siekam lekko nożem i dodaję do reszty. Gdy składniki się w miarę połączą ponownie doprawiam solą i pieprzem oraz chili. Dodaję ciecierzycę i wyciskam ząbek czosnku i dodaję do reszty. Dodaję ser mascarpone i mieszam ciągle podsmażając. Orzechy siekam nożem lub można je również zmasakrować blenderem i dodaję do reszty.
  3. Całość mieszam i aby sos nie był zbytnio gęsty dolewam mleka. Można dodać więcej mleka w zależności od tego jak bardzo gęsty sos lubicie. Całość doprawiam chili aby danie było dość pikantne.

Opis przepisu:

Ciecierzyca w zielonym sosie to niezwykle wyborne i pożywne danie. Zrobienie takiego obiadu nie sporzy Ci żadnych kłopotów, a możesz zaserwować je całej rodzinie. Delikatny makaron z dodatkiem sycącego mięsno-warzywnego sosu będzie również smakowitą formą spędzenia czasu z przyjaciółmi.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?