1

2

Przepisy

Makiełki

5/5

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 180 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 215 kcal / porcja

Makiełki, to doskonały pomysł na makowy specjał bez pieczenia! Wykorzystaj pieczywo tostowe i przygotuj słodką masę z bakaliami. Najlepiej komponują się płatki migdałowe i rodzynki, ale możesz także dodać owoce kandyzowane, których smak kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Makiełki przygotuj także z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Słodki deser możesz podać na wigilijny stół ze słodką śmietanką – Twoi najbliżsi mogą polać makiełki po wierzchu. Dzięki śmietance makiełki będą miękkie i będą miały wyjątkowy smak.
Zobacz pomysły na bożonarodzeniowe dania >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z chleba tostowego odkrój brzegi.
  2. Cukier rozpuść w 5 łyżkach wrzącej wody i dodaj do masy makowej, dodaj również rodzynki i płatki migdałowe.
  3. Dopraw Cukrem wanilinowym.
  4. Do szklanej salaterki wykładaj kolejno: porcję masy makowej, chleb tostowy, skrop mlekiem, na nie kolejną warstwę masy makowej i tak do wyczerpania produktów.
  5. Podawaj 2-3 godziny po przygotowaniu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: