Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Ciasto dyniowe z jabłkiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 21 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 12

5/5 5 21 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy powoli resztę składników: po trochu mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru wanilinowego, rozpuszczone masło i jogurt - ciągle mieszając.
  2. Dynie obieram, oczyszczam i ścieram na tarce na grubych oczkach - dodaje do ciasta i mieszam już ręcznie łyżką. Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Jabłka myję i usuwam ze środka pestki nie przekrawając jabłka. Oczyszczone jabłko kroję w talarki o grubości około 0,5 cm.
  3. Takie plastry układam na wierzch na ciasto. Całość obsypuję delikatnie cynamonem. Piekę w 180 stopniach przez około 50 minut - sprawdzam patyczkiem czy jest już gotowe.

Opis przepisu:

Delikatne ciasto dyniowe, które zyskuje dzięki dodatkowi w postaci jabłek. Całość tworzy niesamowite danie, o którym przez długi czas nie zapomnicie. Cukier waniliowy WINIARY doda naszemu przysmakowi niesamowitego aromatu, któremu nie da się oprzeć. Sprawdźcie sami! Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?