Kluski śląskie z farszem mięsnym

Oceń ten przepis!

3/5 3 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 57 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

3/5 3 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Obrać i ugotować ziemniaki.
  2. Jeszcze gorące ziemniaki przecisnąć przez prasę i poczekać aż ostygną.
  3. Do zimnych ziemniaków dodać 1/5 objętości mąki ziemniaczanej, zagnieść ciasto.
  4. Mięso i boczek przepuścić przez maszynkę do mięsa. Podsmażyć cebulę.
  5. Dodajemy jajko oraz do smaku pieprz, maggi oraz jarzynki - wyrabiamy na jednolitą masę.
  6. W ręku formować placuszki, na placuszek nakładać farsz i zalepiać zgrabną pyzę. Wrzucać na osolony wrzątek nie przerywając wrzenia.
  7. Gotować 5 – 10 minut od chwili kiedy wypłyną. Podawać polane tłuszczem.

Opis przepisu:

Przepis na kluski śląskie z farszem mięsnym, czyli tradycyjną potrawę popularną zwłaszcza na Dolnym i Górnym Śląsku. Kluski śląskie przyrządzamy z mąki ziemniaczanej i gotowanych ziemniaków, a farsz z mięsa wieprzowego i boczku przyprawiamy aromatycznymi Przyprawą w płynie MAGGIPrzyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Kluski śląskie z farszem mięsnym idealnie smakują okraszone podsmażaną na tłuszczu cebulką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?