Tarta z budyniem i czereśniami

Oceń ten przepis!

5/5 5 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Porcje 12

5/5 5 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Masa budyniowa

Przygotowanie:

  1. Z mąki, cukru, 100 g masła, żółtka, Cukru wanilinowego, 2 łyżek zimnej wody i soli zagnieć ciasto
  2. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na pół godziny do lodówki.
  3. Nagrzej piekarnik do 180ºC
  4. Formę do tarty lub tortownicę (28 cm) posmaruj tłuszczem, wyłóż do niej rozwałkowane ciasto i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut, a następnie odstaw do ostudzenia..
  6. Zagotuj 300 ml wody.
  7. We wrzącej wodzie rozmieszaj galaretkę, a następnie odstaw ją do schłodzenia.
  8. Czas na masę budyniową. Budyń zagotuj z mlekiem, cukrem, mąką pszenną i masłem.
  9. Ugotowaną masę odstaw do przestudzenia.
  10. Umyj i wydryluj czereśnie.
  11. Na upieczonym cieście wyłóż ostudzoną masę budyniową, czereśnie ułóż na masie, całość zalej galaretką i odstaw do schłodzenia.
  12. Gdy galaretka stężeje - ciasto jest gotowe.

Opis przepisu:

Przepyszna tarta z czereśniami i budyniem łączy w sobie kruche, pachnące wanilią ciasto z puszystą, śmietankową masą budyniową, świeżymi czereśniami i wiśniową galaretką. Tarta z czereśniami jest dość łatwa do przygotowania, choć potrzebuje trochę czasu na studzenie, chłodzenie i zastyganie. Tarta z czereśniami i budyniem to idealny deser na domowy letni podwieczorek, a na eleganckie przyjęcie można ją przyrządzić także w postaci mniejszych tartaletek z czereśniami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • wera101
    W smaku tarta wyszła dobra. Niestety przepis na ciasto- w ogóle się nie chciało kleić. mimo dodania dodatkowego żółtka nie chciało się zagnieść- coś z proporcjami składników zdecydowanie nie tak ;) Łączny czas więcej niż 40 min.
  • gosia474747
    z chęcią bym wypróbowała :D

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?