Wykwintne ciasto wiśniowe

5/5 5 37 5 1
5/5 5 37 5 1
  • Przygotowanie: 45 min.

  • Oczekiwanie: 2 godz. 1 min.

  • Porcje: 12

składniki:

liczba porcji:

masa wiśniowa:

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
  2. Tortownicę (28 cm) posmaruj masłem, a 3/4 ciasta rozwałkuj i przełóż do tortownicy tworząc brzegi.
  3. Pozostałe ciasto pokrój w paski o szerokości 1 cm.
  4. Zagotuj 1/4 szklanki wody ze szklanką cukru, włóż wiśnie i zagotuj.
  5. Masa: Budyń rozprowadź w 1/4 szklance wody i wlej do wiśni, a następnie gotuj 30 sekund.
  6. Gorącą masę wiśniową wyłóż na ciasto, a na masie ułóż kratkę z ciasta.
  7. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.

Opis przepisu:

Do popołudniowej kawy z przyjaciółmi - półkruche ciasto z masą wiśniową z dodatkiem Budyniu do ciat i kremów WINIARY. Wykwintne ciasto wiśniowe ozdabiamy apetyczną „kratką” i pieczemy. Ciasto wiśniowe najlepiej smakuje na drugi dzień od przyrządzenia i oczywiście w towarzystwie pachnącej kawy!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?