Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony wigilijny
  • Barszcz czerwony wigilijny
  • Barszcz czerwony wigilijny
  • Barszcz czerwony wigilijny
  • Barszcz czerwony wigilijny
  • Barszcz czerwony wigilijny
  • Barszcz czerwony wigilijny
  • czas Łączny czas: 20 min
  • porcji Porcji: 8
  • kalorie Kalorie: 115 kcal / 1 porcję

Przepis na barszcz czerwony wigilijny nie musi być wcale trudny i czasochłonny – wystarczy, że wykorzystasz Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. Dzięki temu produktowi, Twój świąteczny barszczyk na wigilijny wieczór będzie miał głęboki ciemny kolor i wspaniały aromat. Sekretem tego bożonarodzeniowego specjału są także suszone grzyby, które tak bardzo kojarzą nam się ze świętami. Zupę barszcz przygotuj także z dodatkiem cebuli, czosnku, buraka czerwonego oraz pachnących przypraw. Koniecznie dodaj majeranek, który najlepiej komponuje się z czerwonym barszczykiem. Jeśli serwujesz barszcz na Wigilię, przygotuj domowej roboty uszka z grzybowym farszem. Zapach suszonych grzybów na pewno zachęci domowników do wspólnego lepienia. Przepis na uszka jest naprawdę prosty. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Grzyby (20 g) umyj, namocz i ugotuj.
  2. Cebulę i czosnek oczyść.
  3. Buraczki umyj, obierz, opłucz i pokroić słupki. Zalej je 1,5 l wody, dodaj cebulę i czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli.
  4. Gotuj przez 10 minut, dodaj ocet i odstaw na 10-15 minut.
  5. Następnie przecedź przez sito.
  6. Do gorącego barszczu wsyp Barszcz czerwony, wymieszaj, dodaj wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paseczki grzybów.
  7. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  8. Teraz czas na farsz. Cebulę i pozostałe grzyby drobno pokrój.
  9. Cebulę zeszklij na maśle.
  10. Wymieszaj z grzybami i bułką tartą, dodaj grzyby, ostudź, dopraw solą i pieprzem.
  11. Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.
  12. Na każdym kwadracie połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.
  13. Uszka wrzuć do wrzącej wody, wyjmij, gdy wypłyną.
  14. Uszka wyłóż na półmiski i zalewaj barszczem. Podawaj.
Konkurs Daj słoikom drugie życie
Kalorie: 920 kcal / 8 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 5 grudnia 2013
    egret

    Przyznam szczerze, że u mnie barszcz czerwony na Wigilię był w czystej postaci, tzn. bez grzybów, ale patrząc na zdjęcie tego przepisu chyba namówię mamę na grzybową wrzutkę :) już poczułam nosem wyobraźni ten zapach!

    +0
  • 4 grudnia 2013
    Tradycjonalista7

    Bez wątpienie majeranek i suszone grzyby sprawią, że barszcz będzie smakował jeszcze lepiej. Moja babcia zawsze powtarza, że aromatyczne przyprawy są niezbędne w każdej kuchni.

    +0
  • 3 grudnia 2013
    darq78

    Aaaa, co tam - zachęciliście mnie - też spróbuje :)

    +0
  • 2 grudnia 2013
    radish

    Lubię przygotowywać barszcz czerwony jako szybką zupę do obiadu w pracy. zalewam kilka łyżeczek gorącą wodą i już. Ale jak wigilijny barszczyk czerwony na święta, to koniecznie na wywarze z suszonych grzybów, omnomnom ;) A lepienie uszek to nie dla mnie - tym zajmują sie już babcia i mama. Robią to kapitalnie! To to na barszcz czerwony pora :)

    +0
  • 2 grudnia 2013
    Patison

    oooo dobry przepis na barszcz czerwony! Ja już parę barszczy w życiu sknociłam bo były strasznie zagmatwane, a ten wydaje się być prosty. Na dobry barszcz wigilijny przepis miałam gdzieś w segregatorze, ale oczywiście zgubiłam, więc chyba zastąpie tym. Będzie pyszny wigilijny barszczyk :)

    +0
  • 2 grudnia 2013
    hausemanager

    dobry przepis na barszcz to wcale nie taka prosta sprawa! Moja mama miała na jego punkcie taką obsesję, że przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami zabrała ze soba do grobu... na szczęście jest internet! :P

    +0
  • 2 grudnia 2013
    AleAla

    U mnie w domu barszcz czerwony wigilijny to podstawa świąt:) A przepis co roku trochę modyfikuję, żeby trochę zaskoczyć gości :)

    +0
  • 30 listopada 2013
    Wine472d0a5

    Zupa barszcz czerwony to wyświenita potrawa wigilijna. Przepis na barszcz czerwony wigilijny to podstawa mojej domowej książki kucharskiej. Jest to mój przepis popisowy!

    +0
  • 30 listopada 2013
    martalubiwiniary

    Mmm, barszcz czerwony wigilijny to moja ulubiona potrawa wigilijna. Uwielbiam ten przepis na barszcz czerwony, jest niezawodny. I uszka wychodzą przepyszne.

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Barszcz czerwony wigilijny
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Barszcz czerwony wigilijny

Wydrukuj przepis

Barszcz czerwony wigilijny

Zgłoś przepis do moderacji