1

2

Przepisy

Barszcz czerwony wigilijny

5/5

przygotowanie: 20 minut

porcje: 8 porcji

kalorie: 115 kcal / porcja

Przepis na barszcz czerwony wigilijny nie musi być wcale trudny i czasochłonny – wystarczy, że wykorzystasz Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. Dzięki temu produktowi, Twój świąteczny barszczyk na wigilijny wieczór będzie miał głęboki ciemny kolor i wspaniały aromat. Sekretem tego bożonarodzeniowego specjału są także suszone grzyby, które tak bardzo kojarzą nam się ze świętami. Zupę barszcz przygotuj także z dodatkiem cebuli, czosnku, buraka czerwonego oraz pachnących przypraw. Koniecznie dodaj majeranek, który najlepiej komponuje się z czerwonym barszczykiem. Jeśli serwujesz barszcz na Wigilię, przygotuj domowej roboty uszka z grzybowym farszem. Zapach suszonych grzybów na pewno zachęci domowników do wspólnego lepienia. Przepis na uszka jest naprawdę prosty. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>

składniki:

Liczba porcji:

Farsz do uszek

Ciasto na uszka

Barszcz

Przygotowanie:

  1. Grzyby (20 g) umyj, namocz i ugotuj.
  2. Cebulę i czosnek oczyść.
  3. Buraczki umyj, obierz, opłucz i pokroić słupki. Zalej je 1,5 l wody, dodaj cebulę i czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli.
  4. Gotuj przez 10 minut, dodaj ocet i odstaw na 10-15 minut.
  5. Następnie przecedź przez sito.
  6. Do gorącego barszczu wsyp Barszcz czerwony, wymieszaj, dodaj wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paseczki grzybów.
  7. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  8. Teraz czas na farsz. Cebulę i pozostałe grzyby drobno pokrój.
  9. Cebulę zeszklij na maśle.
  10. Wymieszaj z grzybami i bułką tartą, dodaj grzyby, ostudź, dopraw solą i pieprzem.
  11. Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.
  12. Na każdym kwadracie połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.
  13. Uszka wrzuć do wrzącej wody, wyjmij, gdy wypłyną.
  14. Uszka wyłóż na półmiski i zalewaj barszczem. Podawaj.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

  • egret
    Przyznam szczerze, że u mnie barszcz czerwony na Wigilię był w czystej postaci, tzn. bez grzybów, ale patrząc na zdjęcie tego przepisu chyba namówię mamę na grzybową wrzutkę :) już poczułam nosem wyobraźni ten zapach!
  • Tradycjonalista7
    Bez wątpienie majeranek i suszone grzyby sprawią, że barszcz będzie smakował jeszcze lepiej. Moja babcia zawsze powtarza, że aromatyczne przyprawy są niezbędne w każdej kuchni.
  • darq78
    Aaaa, co tam - zachęciliście mnie - też spróbuje :)
  • radish
    Lubię przygotowywać barszcz czerwony jako szybką zupę do obiadu w pracy. zalewam kilka łyżeczek gorącą wodą i już. Ale jak wigilijny barszczyk czerwony na święta, to koniecznie na wywarze z suszonych grzybów, omnomnom ;) A lepienie uszek to nie dla mnie - tym zajmują sie już babcia i mama. Robią to kapitalnie! To to na barszcz czerwony pora :)
  • Patison
    oooo dobry przepis na barszcz czerwony! Ja już parę barszczy w życiu sknociłam bo były strasznie zagmatwane, a ten wydaje się być prosty. Na dobry barszcz wigilijny przepis miałam gdzieś w segregatorze, ale oczywiście zgubiłam, więc chyba zastąpie tym. Będzie pyszny wigilijny barszczyk :)
  • hausemanager
    dobry przepis na barszcz to wcale nie taka prosta sprawa! Moja mama miała na jego punkcie taką obsesję, że przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami zabrała ze soba do grobu... na szczęście jest internet! :P
  • AleAla
    U mnie w domu barszcz czerwony wigilijny to podstawa świąt:) A przepis co roku trochę modyfikuję, żeby trochę zaskoczyć gości :)
  • Wine472d0a5
    Zupa barszcz czerwony to wyświenita potrawa wigilijna. Przepis na barszcz czerwony wigilijny to podstawa mojej domowej książki kucharskiej. Jest to mój przepis popisowy!
  • martalubiwiniary
    Mmm, barszcz czerwony wigilijny to moja ulubiona potrawa wigilijna. Uwielbiam ten przepis na barszcz czerwony, jest niezawodny. I uszka wychodzą przepyszne.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: