Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony wigilijny
  • Barszcz czerwony wigilijny
  • Barszcz czerwony wigilijny
  • Barszcz czerwony wigilijny
  • Barszcz czerwony wigilijny
  • Barszcz czerwony wigilijny
  • Barszcz czerwony wigilijny
  • czas Łączny czas: 20 min
  • porcji Porcji: 8
  • kalorie Kalorie: 115 kcal / 1 porcję

Przepis na barszcz czerwony wigilijny nie musi być wcale trudny i czasochłonny – wystarczy, że wykorzystasz Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. Dzięki temu produktowi, Twój świąteczny barszczyk na wigilijny wieczór będzie miał głęboki ciemny kolor i wspaniały aromat. Sekretem tego bożonarodzeniowego specjału są także suszone grzyby, które tak bardzo kojarzą nam się ze świętami. Zupę barszcz przygotuj także z dodatkiem cebuli, czosnku, buraka czerwonego oraz pachnących przypraw. Koniecznie dodaj majeranek, który najlepiej komponuje się z czerwonym barszczykiem. Jeśli serwujesz barszcz na Wigilię, przygotuj domowej roboty uszka z grzybowym farszem. Zapach suszonych grzybów na pewno zachęci domowników do wspólnego lepienia. Przepis na uszka jest naprawdę prosty. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Grzyby (20 g) umyj, namocz i ugotuj.
  2. Cebulę i czosnek oczyść.
  3. Buraczki umyj, obierz, opłucz i pokroić słupki. Zalej je 1,5 l wody, dodaj cebulę i czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli.
  4. Gotuj przez 10 minut, dodaj ocet i odstaw na 10-15 minut.
  5. Następnie przecedź przez sito.
  6. Do gorącego barszczu wsyp Barszcz czerwony, wymieszaj, dodaj wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paseczki grzybów.
  7. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  8. Teraz czas na farsz. Cebulę i pozostałe grzyby drobno pokrój.
  9. Cebulę zeszklij na maśle.
  10. Wymieszaj z grzybami i bułką tartą, dodaj grzyby, ostudź, dopraw solą i pieprzem.
  11. Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.
  12. Na każdym kwadracie połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.
  13. Uszka wrzuć do wrzącej wody, wyjmij, gdy wypłyną.
  14. Uszka wyłóż na półmiski i zalewaj barszczem. Podawaj.
Kalorie: 920 kcal / 8 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 5 grudnia 2013
    egret

    Przyznam szczerze, że u mnie barszcz czerwony na Wigilię był w czystej postaci, tzn. bez grzybów, ale patrząc na zdjęcie tego przepisu chyba namówię mamę na grzybową wrzutkę :) już poczułam nosem wyobraźni ten zapach!

    +0
  • 4 grudnia 2013
    Tradycjonalista7

    Bez wątpienie majeranek i suszone grzyby sprawią, że barszcz będzie smakował jeszcze lepiej. Moja babcia zawsze powtarza, że aromatyczne przyprawy są niezbędne w każdej kuchni.

    +0
  • 3 grudnia 2013
    darq78

    Aaaa, co tam - zachęciliście mnie - też spróbuje :)

    +0
  • 2 grudnia 2013
    radish

    Lubię przygotowywać barszcz czerwony jako szybką zupę do obiadu w pracy. zalewam kilka łyżeczek gorącą wodą i już. Ale jak wigilijny barszczyk czerwony na święta, to koniecznie na wywarze z suszonych grzybów, omnomnom ;) A lepienie uszek to nie dla mnie - tym zajmują sie już babcia i mama. Robią to kapitalnie! To to na barszcz czerwony pora :)

    +0
  • 2 grudnia 2013
    Patison

    oooo dobry przepis na barszcz czerwony! Ja już parę barszczy w życiu sknociłam bo były strasznie zagmatwane, a ten wydaje się być prosty. Na dobry barszcz wigilijny przepis miałam gdzieś w segregatorze, ale oczywiście zgubiłam, więc chyba zastąpie tym. Będzie pyszny wigilijny barszczyk :)

    +0
  • 2 grudnia 2013
    hausemanager

    dobry przepis na barszcz to wcale nie taka prosta sprawa! Moja mama miała na jego punkcie taką obsesję, że przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami zabrała ze soba do grobu... na szczęście jest internet! :P

    +0
  • 2 grudnia 2013
    AleAla

    U mnie w domu barszcz czerwony wigilijny to podstawa świąt:) A przepis co roku trochę modyfikuję, żeby trochę zaskoczyć gości :)

    +0
  • 30 listopada 2013
    Wine472d0a5

    Zupa barszcz czerwony to wyświenita potrawa wigilijna. Przepis na barszcz czerwony wigilijny to podstawa mojej domowej książki kucharskiej. Jest to mój przepis popisowy!

    +0
  • 30 listopada 2013
    martalubiwiniary

    Mmm, barszcz czerwony wigilijny to moja ulubiona potrawa wigilijna. Uwielbiam ten przepis na barszcz czerwony, jest niezawodny. I uszka wychodzą przepyszne.

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Barszcz czerwony wigilijny

Wydrukuj przepis

Barszcz czerwony wigilijny

Zgłoś przepis do moderacji