Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony wigilijny

(0)
2 godz 5 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10  g
Suszone grzyby
1 
Cebula
4  ząbków
3 
Buraki
1 
Liść laurowy
1  kulka
Ziele angielskie całe
trochę
Sól
1  łyżka
Ocet
1 
Cebula
10  g
Suszone grzyby
8  g
Bułka tarta
2  łyżek
Masło
trochę
Sól
80  g
Mąka
1 
Jajko
trochę
Pieprz
trochę
Majeranek
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.71 g
Węglowodany
14.55 g
Tłuszcze
4.03 g
Wartość energetyczna
124.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

125 min
Krok 1
20 min
Grzyby (20 g) umyj, namocz i ugotuj.
Krok 2
10 min
Cebulę i czosnek oczyść.
Krok 3
5 min
Buraczki umyj, obierz, opłucz i pokrój w słupki. Zalej je 1,5 l wody. Dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli.
Krok 4
10 min
Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ocet i odstaw na 10-15 minut. Przecedź przez sito.
Krok 5
5 min
Do gorącego barszczu wsyp Barszcz czerwony i wymieszaj. Dodaj wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paseczki grzybów. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 6
15 min
Teraz czas na farsz. Cebulę i pozostałe grzyby drobno pokrój.
Krok 7
10 min
Cebulę zeszklij na maśle.
Krok 8
10 min
Wymieszaj z grzybami i bułką tartą. Ostudź, dopraw solą i pieprzem.
Krok 9
15 min
Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.
Krok 10
10 min
Na każdym kwadracie połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.
Krok 11
10 min
Uszka wrzuć do wrzącej wody. Wyjmij, gdy wypłyną.
Krok 12
5 min
Uszka wyłóż na półmiski i zalewaj barszczem. Podawaj.
Barszcz czerwony wigilijny

Krok 1 z 12

Grzyby (20 g) umyj, namocz i ugotuj.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 2 z 12

Cebulę i czosnek oczyść.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 3 z 12

Buraczki umyj, obierz, opłucz i pokrój w słupki. Zalej je 1,5 l wody. Dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 4 z 12

Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ocet i odstaw na 10-15 minut. Przecedź przez sito.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 5 z 12

Do gorącego barszczu wsyp Barszcz czerwony i wymieszaj. Dodaj wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paseczki grzybów. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 6 z 12

Teraz czas na farsz. Cebulę i pozostałe grzyby drobno pokrój.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 7 z 12

Cebulę zeszklij na maśle.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 8 z 12

Wymieszaj z grzybami i bułką tartą. Ostudź, dopraw solą i pieprzem.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 9 z 12

Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 10 z 12

Na każdym kwadracie połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 11 z 12

Uszka wrzuć do wrzącej wody. Wyjmij, gdy wypłyną.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 12 z 12

Uszka wyłóż na półmiski i zalewaj barszczem. Podawaj.

Przepis na barszcz czerwony wigilijny nie musi być wcale trudny i czasochłonny – wystarczy, że wykorzystasz Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. Dzięki temu produktowi, Twój świąteczny barszczyk na wigilijny wieczór będzie miał głęboki ciemny kolor i wspaniały aromat. Sekretem tego bożonarodzeniowego specjału są także suszone grzyby, które tak bardzo kojarzą nam się ze świętami. Zupę barszcz przygotuj także z dodatkiem cebuli, czosnku, buraka czerwonego oraz pachnących przypraw. Koniecznie dodaj majeranek, który najlepiej komponuje się z czerwonym barszczykiem. Jeśli serwujesz barszcz na Wigilię, przygotuj domowej roboty uszka z grzybowym farszem. Zapach suszonych grzybów na pewno zachęci domowników do wspólnego lepienia. Przepis na uszka jest naprawdę prosty. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha