Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz czerwony wigilijny

(0)
2 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
10  g
Suszone grzyby
1 
Cebula
4  ząbków
Czosnek
3 
Buraki
1 
Liść laurowy
1  kulka
Ziele angielskie całe
trochę
Sól
1  łyżka
Ocet
1 
Cebula
10  g
Suszone grzyby
8  g
Bułka tarta
2  łyżek
Masło
trochę
Sól
80  g
Mąka
1 
Jajko
trochę
Pieprz
trochę
Majeranek
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.71 g
Węglowodany
14.55 g
Tłuszcze
4.03 g
Wartość energetyczna
124.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na barszcz czerwony wigilijny nie musi być wcale trudny i czasochłonny – wystarczy, że wykorzystasz Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. Dzięki temu produktowi, Twój świąteczny barszczyk na wigilijny wieczór będzie miał głęboki ciemny kolor i wspaniały aromat. Sekretem tego bożonarodzeniowego specjału są także suszone grzyby, które tak bardzo kojarzą nam się ze świętami. Zupę barszcz przygotuj także z dodatkiem cebuli, czosnku, buraka czerwonego oraz pachnących przypraw. Koniecznie dodaj majeranek, który najlepiej komponuje się z czerwonym barszczykiem. Jeśli serwujesz barszcz na Wigilię, przygotuj domowej roboty uszka z grzybowym farszem. Zapach suszonych grzybów na pewno zachęci domowników do wspólnego lepienia. Przepis na uszka jest naprawdę prosty. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    20 min
    Grzyby (20 g) umyj, namocz i ugotuj.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę i czosnek oczyść.
  • Krok 3

    5 min
    Buraczki umyj, obierz, opłucz i pokrój w słupki. Zalej je 1,5 l wody. Dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli.
  • Krok 4

    10 min
    Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ocet i odstaw na 10-15 minut. Przecedź przez sito.
  • Krok 5

    5 min
    Do gorącego barszczu wsyp Barszcz czerwony i wymieszaj. Dodaj wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paseczki grzybów. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Krok 6

    15 min
    Teraz czas na farsz. Cebulę i pozostałe grzyby drobno pokrój.
  • Krok 7

    10 min
    Cebulę zeszklij na maśle.
  • Krok 8

    10 min
    Wymieszaj z grzybami i bułką tartą. Ostudź, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 9

    15 min
    Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.
  • Krok 10

    10 min
    Na każdym kwadracie połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.
  • Krok 11

    10 min
    Uszka wrzuć do wrzącej wody. Wyjmij, gdy wypłyną.
  • Krok 12

    5 min
    Uszka wyłóż na półmiski i zalewaj barszczem. Podawaj.
Barszcz czerwony wigilijny

Krok 1 z 12

Grzyby (20 g) umyj, namocz i ugotuj.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 2 z 12

Cebulę i czosnek oczyść.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 3 z 12

Buraczki umyj, obierz, opłucz i pokrój w słupki. Zalej je 1,5 l wody. Dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 4 z 12

Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ocet i odstaw na 10-15 minut. Przecedź przez sito.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 5 z 12

Do gorącego barszczu wsyp Barszcz czerwony i wymieszaj. Dodaj wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paseczki grzybów. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 6 z 12

Teraz czas na farsz. Cebulę i pozostałe grzyby drobno pokrój.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 7 z 12

Cebulę zeszklij na maśle.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 8 z 12

Wymieszaj z grzybami i bułką tartą. Ostudź, dopraw solą i pieprzem.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 9 z 12

Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 10 z 12

Na każdym kwadracie połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 11 z 12

Uszka wrzuć do wrzącej wody. Wyjmij, gdy wypłyną.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 12 z 12

Uszka wyłóż na półmiski i zalewaj barszczem. Podawaj.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Boże Narodzenie
  • Jajka
  • Obiad
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z kapustą i grzybami

    2 godz 55 min Łatwy
  • Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy
  • Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

    1 godz 30 min Średni
  • Uszka z pieczarkami

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu