Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz czerwony wigilijny

0
128 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10 g
Suszone grzyby
1 
Cebula
4 ząbków
Czosnek
3 
Buraki
1 
Liść laurowy
1 kulka
Ziele angielskie całe
1 trochę
Sól
1 łyżka
Ocet
1 
Cebula
10 g
Suszone grzyby
8 g
Bułka tarta
2 łyżek
Masło
1 trochę
Sól
80 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Majeranek
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
4.03 g
Białko
3.71 g
Wartość energetyczna
124.92 kcal
Węglowodany
14.55 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

128 min
Krok 1
20 min
Grzyby (20 g) umyj, namocz.
Krok 2
15 min
Grzyby ugotuj.
Krok 3
5 min
Cebulę i czosnek oczyść.
Krok 4
15 min
Buraczki umyj, obierz, opłucz i pokrój w słupki. Zalej je 1,5 l wody. Dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli.
Krok 5
10 min
Gotuj przez 10 minut.
Krok 6
15 min
Następnie dodaj ocet i odstaw na 10-15 minut. Przecedź przez sito.
Krok 7
10 min
Do gorącego barszczu wsyp Barszcz czerwony i wymieszaj. Dodaj wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paseczki grzybów. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 8
10 min
Teraz czas na farsz. Cebulę i pozostałe grzyby drobno pokrój.
Krok 9
5 min
Cebulę zeszklij na maśle.
Krok 10
5 min
Wymieszaj z grzybami i bułką tartą. Ostudź, dopraw solą i pieprzem.
Krok 11
10 min
Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.
Krok 12
5 min
Na każdym kwadracie połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.
Krok 13
2 min
Uszka wrzuć do wrzącej wody. Wyjmij, gdy wypłyną.
Krok 14
1 min
Uszka wyłóż na półmiski i zalewaj barszczem. Podawaj.
Barszcz czerwony wigilijny

Krok 1 z 14

Grzyby (20 g) umyj, namocz.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 2 z 14

Grzyby ugotuj.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 3 z 14

Cebulę i czosnek oczyść.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 4 z 14

Buraczki umyj, obierz, opłucz i pokrój w słupki. Zalej je 1,5 l wody. Dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 5 z 14

Gotuj przez 10 minut.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 6 z 14

Następnie dodaj ocet i odstaw na 10-15 minut. Przecedź przez sito.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 7 z 14

Do gorącego barszczu wsyp Barszcz czerwony i wymieszaj. Dodaj wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paseczki grzybów. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 8 z 14

Teraz czas na farsz. Cebulę i pozostałe grzyby drobno pokrój.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 9 z 14

Cebulę zeszklij na maśle.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 10 z 14

Wymieszaj z grzybami i bułką tartą. Ostudź, dopraw solą i pieprzem.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 11 z 14

Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 12 z 14

Na każdym kwadracie połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 13 z 14

Uszka wrzuć do wrzącej wody. Wyjmij, gdy wypłyną.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 14 z 14

Uszka wyłóż na półmiski i zalewaj barszczem. Podawaj.

Przepis na barszcz czerwony wigilijny nie musi być wcale trudny i czasochłonny – wystarczy, że wykorzystasz Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. Dzięki temu produktowi, Twój świąteczny barszczyk na wigilijny wieczór będzie miał głęboki ciemny kolor i wspaniały aromat. Sekretem tego bożonarodzeniowego specjału są także suszone grzyby, które tak bardzo kojarzą nam się ze świętami. Zupę barszcz przygotuj także z dodatkiem cebuli, czosnku, buraka czerwonego oraz pachnących przypraw. Koniecznie dodaj majeranek, który najlepiej komponuje się z czerwonym barszczykiem. Jeśli serwujesz barszcz na Wigilię, przygotuj domowej roboty uszka z grzybowym farszem. Zapach suszonych grzybów na pewno zachęci domowników do wspólnego lepienia. Przepis na uszka jest naprawdę prosty. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika