Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz czerwony wigilijny
Dodaj do CookBook

Barszcz czerwony wigilijny

(1)
2 godz 5 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
10  g
Suszone grzyby
1 
Cebula
4  ząbków
Czosnek
3 
Buraki
1 
Liść laurowy
1  kulka
Ziele angielskie całe
trochę
Sól
1  łyżka
Ocet
1 
Cebula
10  g
Suszone grzyby
8  g
Bułka tarta
2  łyżek
Masło
trochę
Sól
80  g
Mąka
1 
Jajko
trochę
Pieprz
trochę
Majeranek
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.6 g
Wartość energetyczna
124.9 kcal
Tłuszcze
4 g
Białko
3.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na barszcz czerwony wigilijny nie musi być wcale trudny i czasochłonny – wystarczy, że wykorzystasz Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. Dzięki temu produktowi, Twój świąteczny barszczyk na wigilijny wieczór będzie miał głęboki ciemny kolor i wspaniały aromat. Sekretem tego bożonarodzeniowego specjału są także suszone grzyby, które tak bardzo kojarzą nam się ze świętami. Zupę barszcz przygotuj także z dodatkiem cebuli, czosnku, buraka czerwonego oraz pachnących przypraw. Koniecznie dodaj majeranek, który najlepiej komponuje się z czerwonym barszczykiem. Jeśli serwujesz barszcz na Wigilię, przygotuj domowej roboty uszka z grzybowym farszem. Zapach suszonych grzybów na pewno zachęci domowników do wspólnego lepienia. Przepis na uszka jest naprawdę prosty. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    20 min
    Grzyby (20 g) umyj, namocz i ugotuj.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę i czosnek oczyść.
  • Krok 3

    5 min
    Buraczki umyj, obierz, opłucz i pokrój w słupki. Zalej je 1,5 l wody. Dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli.
  • Krok 4

    10 min
    Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ocet i odstaw na 10-15 minut. Przecedź przez sito.
  • Krok 5

    5 min
    Do gorącego barszczu wsyp Barszcz czerwony i wymieszaj. Dodaj wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paseczki grzybów. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Krok 6

    15 min
    Teraz czas na farsz. Cebulę i pozostałe grzyby drobno pokrój.
  • Krok 7

    10 min
    Cebulę zeszklij na maśle.
  • Krok 8

    10 min
    Wymieszaj z grzybami i bułką tartą. Ostudź, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 9

    15 min
    Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.
  • Krok 10

    10 min
    Na każdym kwadracie połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.
  • Krok 11

    10 min
    Uszka wrzuć do wrzącej wody. Wyjmij, gdy wypłyną.
  • Krok 12

    5 min
    Uszka wyłóż na półmiski i zalewaj barszczem. Podawaj.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Boże Narodzenie
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ekspresowy barszcz à la ukraiński

    Ekspresowy barszcz à la ukraiński

    34 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z ziemniakami

    Barszcz ukraiński z ziemniakami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Tradycyjny barszcz ukraiński

    Tradycyjny barszcz ukraiński

    2 godz 25 min Średni
  • Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

    Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu