Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony wigilijny

(0)
2 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Ukraiński

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
10  g
Suszone grzyby
1 
Cebula
4  ząbków
Czosnek
3 
Buraki
1 
Liść laurowy
1  kulka
Ziele angielskie całe
trochę
Sól
1  łyżka
Ocet
1 
Cebula
10  g
Suszone grzyby
8  g
Bułka tarta
2  łyżek
Masło
trochę
Sól
80  g
Mąka
1 
Jajko
trochę
Pieprz
trochę
Majeranek
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.71 g
Węglowodany
14.55 g
Tłuszcze
4.03 g
Wartość energetyczna
124.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na barszcz czerwony wigilijny nie musi być wcale trudny i czasochłonny – wystarczy, że wykorzystasz Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. Dzięki temu produktowi, Twój świąteczny barszczyk na wigilijny wieczór będzie miał głęboki ciemny kolor i wspaniały aromat. Sekretem tego bożonarodzeniowego specjału są także suszone grzyby, które tak bardzo kojarzą nam się ze świętami. Zupę barszcz przygotuj także z dodatkiem cebuli, czosnku, buraka czerwonego oraz pachnących przypraw. Koniecznie dodaj majeranek, który najlepiej komponuje się z czerwonym barszczykiem. Jeśli serwujesz barszcz na Wigilię, przygotuj domowej roboty uszka z grzybowym farszem. Zapach suszonych grzybów na pewno zachęci domowników do wspólnego lepienia. Przepis na uszka jest naprawdę prosty. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    20 min
    Grzyby (20 g) umyj, namocz i ugotuj.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę i czosnek oczyść.
  • Krok 3

    5 min
    Buraczki umyj, obierz, opłucz i pokrój w słupki. Zalej je 1,5 l wody. Dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli.
  • Krok 4

    10 min
    Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ocet i odstaw na 10-15 minut. Przecedź przez sito.
  • Krok 5

    5 min
    Do gorącego barszczu wsyp Barszcz czerwony i wymieszaj. Dodaj wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paseczki grzybów. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Krok 6

    15 min
    Teraz czas na farsz. Cebulę i pozostałe grzyby drobno pokrój.
  • Krok 7

    10 min
    Cebulę zeszklij na maśle.
  • Krok 8

    10 min
    Wymieszaj z grzybami i bułką tartą. Ostudź, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 9

    15 min
    Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.
  • Krok 10

    10 min
    Na każdym kwadracie połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.
  • Krok 11

    10 min
    Uszka wrzuć do wrzącej wody. Wyjmij, gdy wypłyną.
  • Krok 12

    5 min
    Uszka wyłóż na półmiski i zalewaj barszczem. Podawaj.
Barszcz czerwony wigilijny

Krok 1 z 12

Grzyby (20 g) umyj, namocz i ugotuj.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 2 z 12

Cebulę i czosnek oczyść.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 3 z 12

Buraczki umyj, obierz, opłucz i pokrój w słupki. Zalej je 1,5 l wody. Dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 4 z 12

Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ocet i odstaw na 10-15 minut. Przecedź przez sito.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 5 z 12

Do gorącego barszczu wsyp Barszcz czerwony i wymieszaj. Dodaj wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paseczki grzybów. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 6 z 12

Teraz czas na farsz. Cebulę i pozostałe grzyby drobno pokrój.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 7 z 12

Cebulę zeszklij na maśle.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 8 z 12

Wymieszaj z grzybami i bułką tartą. Ostudź, dopraw solą i pieprzem.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 9 z 12

Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 10 z 12

Na każdym kwadracie połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 11 z 12

Uszka wrzuć do wrzącej wody. Wyjmij, gdy wypłyną.

Barszcz czerwony wigilijny

Krok 12 z 12

Uszka wyłóż na półmiski i zalewaj barszczem. Podawaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Boże Narodzenie
  • Jajka
  • Obiad
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z kapustą i grzybami

    Tarta z kapustą i grzybami

    2 godz 55 min Łatwy
  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy
  • Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

    Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

    1 godz 30 min Średni
  • Uszka z pieczarkami

    Uszka z pieczarkami

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu