Placek z masą cappuccino

4/5 4 10 5 1
4/5 4 10 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 40 min.

  • Porcje: 20

składniki:

liczba porcji:

Biszkopt:

Masa cappuccino:

Masa zielona:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Biszkopt:Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Chłodny przekrawamy na pół.
  3. Masa cappuccino: Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gotującej wody i studzimy. Kawę gotujemy na mleku i studzimy.
  4. Zimną kawę ubijamy ze śnieżkami, do ubitej dodajemy zimną lejącą żelatynę.
  5. Masa zielona:Galaretkę rozpuszczamy w szklance gotującej wody. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem. Do ubitej dodajemy gęstniejącą galaretkę zieloną.
  6. Przełożenie ciasta:biszkopt- nutella- masa cappuccino- biszkopt- masa zielona- na wierzch ciasta ścieramy czekoladę

Opis przepisu:

Placek z masą cappuccino to ciasto, które rozpływa się w ustach. Pokochają je zarówno dorośli, jak i najmłodsi, a to dlatego, że deser przygotowujemy z aż kilku warstw: biszkoptowej, czekoladowej i agrestowej. Placek z masą cappuccino szczególnie polecamy miłośnikom czekoladowych słodkości, którzy odnajdą w nim także smak Nutelli czy nacieszą oko posypką ze startej czekolady. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?