Soczyste udka kurczaka na pierzynce z warzyw

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 22 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 3

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. Marchew oczyść, umyj, obierz i pokrój w plastry grubości około 0,5 cm. Seler naciowy oczyść, umyj i pokrój w plastry grubości około 1 cm. Pora oczyść, umyj i pokrój w krążki grubości około 0,5 cm.
  3. Kurze udka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  4. Z górnej części opakowania POMYSŁ NA... wyjmij woreczek do pieczenia i rozłóż. Włóż do środka warzywa i kurze udka.
  5. Dodaj mieszankę przypraw i zamknij worek klipsem, zostawiając wystający koniec długości około 4 cm. Lekko potrząsając woreczkiem rozprowadź przyprawy i włóż do formy (lub blachy do pieczenia) w ten sposób, aby zamknięcie znajdowało się z boku (zwrócić uwagę na to aby kurczak leżał na warzywach).
  6. Piecz w rozgrzanym piekarniku na dolnej półce przez około 60 minut.
  7. Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otwórz woreczek za pomocą nożyczek i rękawic kuchennych, wypuszczając gorącą parę.
  8. Podawaj z kaszą jaglaną.

Opis przepisu:

Soczyste udka z kurczaka na pierzynce z warzyw przygotujemy łatwo z WINIARY POMYSŁ NA... soczystego kurczaka z papryką i ziołami. Udka układamy na warzywach w woreczku do pieczenia, oprószamy pomysłową kompozycją przypraw i pieczemy ok. godziny. W tym czasie zdążymy przygotować ryż lub ziemniaki oraz porcję kolorowych sałat ze śmietaną lub winegretem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?