Kulebiak z pieczarkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 32 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 10 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 50 min.

  • Porcje 10

4/5 4 32 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Farsz

Ciasto

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kapustę, odciśnij ją i drobno pokrój.
  2. Oczyść pieczarki i cebulę, posiekaj je i podsmaż na maśle.
  3. Rozgnieć ziemniaka.
  4. Wymieszaj składniki farszu, dodaj jajko i Sos grzybowy (proszek), dopraw pieprzem.
  5. Do przesianej mąki dodaj margarynę lub masło, żółtka oraz szczyptę soli.
  6. Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godz.
  7. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na środku połóż farsz. Zawiń brzegi dokładnie zlepiając ciasto.
  8. Przewróć kulebiak na drugą stronę, ułóż go na blasze i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  9. Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  10. Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie pokrój. Podawaj ciepły do Czerwonego barszczu.

Opis przepisu:

Kulebiak z pieczarkami to kresowy specjał do czerwonego barszczu: kruche ciasto zapiekane z farszem z kiszonej kapusty, ziemniaków oraz podsmażanych z cebulką pieczarek. Kulebiak idealnie nada się jako dodatek do wigilijnej zupy, ale także jako samodzielna przekąska w Święta. Aby danie miało dodatkowo wspaniały aromat grzybowy, wykorzystaj Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY, który dodaj do farszu. Podawaj pokrojony w grube plastry. Przygotowując barszcz wykorzystaj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY – świąteczny barszcz postanie łatwo i szybko, a ciemny kolor i przyjemny zapach przywoła domowników do świątecznego stołu. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?