Penne arrabiata na sposób WINIARY

Oceń ten przepis!

5/5 5 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 18 min.

  • Porcje 4

5/5 5 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyj i pokrój w cienkie cząstki, cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. Z papryczek chilli usuń pestki i pokrój je w cienkie plasterki.
  3. Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmaż cebulę. Następnie dodaj pomidory.
  4. Smaż całość nie dłużej niż 1 minutę, a na koniec dodaj papryczkę chilli.
  5. Do wrzącej, osolonej wody dodaj makaron, gotuj go na półtwardo, a w między czasie zacznij przygotowywanie sosu.
  6. Zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  7. Przygotowany sos wymieszaj z przesmażonymi pomidorami i papryczką chilli oraz pokrojoną w paski świeżą bazylią.
  8. Do tak przygotowanego sosu dodaj gorący makaron.
  9. Makaron z sosem przełóż na talerz i udekoruj posiekanymi listkami świeżej bazylii.
  10. Całość skrop oliwą z oliwek.

Opis przepisu:

Jeżeli lubisz naprawdę ostrrrą kuchnię, przygotuj pikantne penne arrabiata na sposób WINIARY! Z dojrzałych pomidorów, smażonych z cebulą i papryczkami chilli oraz przepysznym Sosem neapolitańskim z oregano i tymiankiem. Do tego mnóstwo świeżej, pachnącej bazylii. A, i spory zapas niegazowanej wody do picia - zwłaszcza, gdy zdecydujemy się dodać więcej papryczek chilli ;)

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?