składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Pomidory umyj i pokrój w cienkie cząstki, cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Z papryczek chilli usuń pestki i pokrój je w cienkie plasterki.
- Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmaż cebulę. Następnie dodaj pomidory.
- Smaż całość nie dłużej niż 1 minutę, a na koniec dodaj papryczkę chilli.
- Do wrzącej, osolonej wody dodaj makaron, gotuj go na półtwardo, a w między czasie zacznij przygotowywanie sosu.
- Zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
- Przygotowany sos wymieszaj z przesmażonymi pomidorami i papryczką chilli oraz pokrojoną w paski świeżą bazylią.
- Do tak przygotowanego sosu dodaj gorący makaron.
- Makaron z sosem przełóż na talerz i udekoruj posiekanymi listkami świeżej bazylii.
- Całość skrop oliwą z oliwek.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYJeżeli lubisz naprawdę ostrrrą kuchnię, przygotuj pikantne penne arrabiata na sposób WINIARY! Z dojrzałych pomidorów, smażonych z cebulą i papryczkami chilli oraz przepysznym Sosem neapolitańskim z oregano i tymiankiem. Do tego mnóstwo świeżej, pachnącej bazylii. A, i spory zapas niegazowanej wody do picia - zwłaszcza, gdy zdecydujemy się dodać więcej papryczek chilli ;)
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?