Chleb z ziarnami

Oceń ten przepis!

5/5 5 27 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 23 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 10

5/5 5 27 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Drożdże wkrusz do miski, wlej szklankę wody i wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i wodę, dokładnie wymieszaj.
  2. Podłużne foremki (keksówki) wysmaruj oliwą i posyp otrębami.
  3. Ciasto przełóż do foremek do połowy objętości. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. i wstaw foremki z ciastem. Piecz 60 minut.
  4. Nie otwieraj piekarnika, aż będą gotowe. Jeszcze ciepłe wyjmij z foremek na ściereczkę.

Opis przepisu:


Nie potrzebujesz maszyny do wypiekania chleba, aby upiec pyszny domowy chleb drożdżowy z ziarnami – wyjdzie doskonale chrupiący nawet w zwykłej keksówce! Chleb z ziarnami możesz przygotować m.in. z sezamem, słonecznikiem, pestkami dyni, a jeżeli marzy Ci się chleb o nieco słodkim smaku – dodaj do niego miód, orzechy (dowolne), bakalie (np. rodzynki).

Domowy wypiek możesz doprawić ostrym i aromatycznym czosnkiem oraz własną kompozycją ziół, a także wybrać ulubione płatki: owsiane, żytnie lub pszenne! Po upieczeniu przechowuj chleb owinięty lnianą ściereczką w chlebaku.

Z czym zjeść kromki Twojego chleba? Sprawdź przepis na pastę jajeczną lub pastę dyniową!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?