składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Drożdże wkrusz do miski, wlej szklankę wody i wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i wodę, dokładnie wymieszaj.
- Podłużne foremki (keksówki) wysmaruj oliwą i posyp otrębami.
- Ciasto przełóż do foremek do połowy objętości. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. i wstaw foremki z ciastem. Piecz 60 minut.
- Nie otwieraj piekarnika, aż będą gotowe. Jeszcze ciepłe wyjmij z foremek na ściereczkę.
Opis przepisu:
Autor: WINIARY
Nie potrzebujesz maszyny do wypiekania chleba, aby upiec pyszny domowy chleb drożdżowy z ziarnami – wyjdzie doskonale chrupiący nawet w zwykłej keksówce! Chleb z ziarnami możesz przygotować m.in. z sezamem, słonecznikiem, pestkami dyni, a jeżeli marzy Ci się chleb o nieco słodkim smaku – dodaj do niego miód, orzechy (dowolne), bakalie (np. rodzynki).
Domowy wypiek możesz doprawić ostrym i aromatycznym czosnkiem oraz własną kompozycją ziół, a także wybrać ulubione płatki: owsiane, żytnie lub pszenne! Po upieczeniu przechowuj chleb owinięty lnianą ściereczką w chlebaku.
Z czym zjeść kromki Twojego chleba? Sprawdź przepis na pastę jajeczną lub pastę dyniową!
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?