Słonecznikowiec

Oceń ten przepis!

5/5 5 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 20

5/5 5 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

słonecznik:

krem:

Przygotowanie:

  1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miseczki.
  2. Żółtka oddziel od białek.
  3. Białka jajek ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy, ubij dokładnie.
  4. Żółtka połącz z octem i dodaj do białek.
  5. Całość delikatnie połącz z mąką. Wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównaj.
  6. Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 35 minut.
  7. Gotowy biszkopt wyłóż na ściereczkę, zdejmij papier i pozostaw na 10 minut, następnie odwróć.
  8. Zimny biszkopt przekrój na połowę. Możesz nasączyć naparem z herbaty.
  9. Masło z mlekiem i cukrem rozpuść w garnku, dodaj słonecznik. Smaż mieszając około 10 minut, następnie przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut, aż słonecznik się zrumieni. Wystudź.
  10. Masło utrzyj na puszystą masę i dodawaj po łyżce masę krówkową.
  11. Na koniec połącz z zimnym słonecznikiem. Gotową wyłóż na biszkopt i przykryj drugą warstwą biszkoptu.
  12. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  13. Ciasto posmaruj czekoladą i pozostaw do następnego dnia.

Opis przepisu:

Słonecznikowiec to pyszne i słodkie ciasto na bazie biszkoptu nasączanego herbatą. Polecamy przepis na słonecznikowiec z polewą z masy krówkowej, masła oraz czekolady mlecznej. Do upieczenia słonecznikowca możesz wykorzystać łuskany słonecznik dla ułatwienia sobie zadania kulinarnego ;) Ciasto ze słonecznikiem smakuje najlepiej na drugi dzień po upieczeniu, kiedy warstwy ciasta są idealnie ze sobą złączone, a słonecznikowiec odpowiednio schłodzony. Możesz go podawać z gorącym napojem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • sawa
    Ciasto bardzo smaczne.Robię tak samo.A co do prażonego słonecznika na patelni,to ja dodaję taki do polewy czekoladowej.Wsaniały efekt. Polecam.
  • chakula
    Robię podobne ciasto, z tym, że słonecznik prażę na suchej patelni teflonowej i potem po prostu mieszam z kremem(trzeba tylko uważać, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki). Mniej pracy, a myślę, że efekt jest równie pyszny :) Uwielbiam!

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?