składniki:
liczba porcji:
słonecznik:
krem:





Przygotowanie:
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miseczki.
- Żółtka oddziel od białek.
- Białka jajek ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy, ubij dokładnie.
- Żółtka połącz z octem i dodaj do białek.
- Całość delikatnie połącz z mąką. Wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównaj.
- Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 35 minut.
- Gotowy biszkopt wyłóż na ściereczkę, zdejmij papier i pozostaw na 10 minut, następnie odwróć.
- Zimny biszkopt przekrój na połowę. Możesz nasączyć naparem z herbaty.
- Masło z mlekiem i cukrem rozpuść w garnku, dodaj słonecznik. Smaż mieszając około 10 minut, następnie przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut, aż słonecznik się zrumieni. Wystudź.
- Masło utrzyj na puszystą masę i dodawaj po łyżce masę krówkową.
- Na koniec połącz z zimnym słonecznikiem. Gotową wyłóż na biszkopt i przykryj drugą warstwą biszkoptu.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Ciasto posmaruj czekoladą i pozostaw do następnego dnia.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYSłonecznikowiec to pyszne i słodkie ciasto na bazie biszkoptu nasączanego herbatą. Polecamy przepis na słonecznikowiec z polewą z masy krówkowej, masła oraz czekolady mlecznej. Do upieczenia słonecznikowca możesz wykorzystać łuskany słonecznik dla ułatwienia sobie zadania kulinarnego ;) Ciasto ze słonecznikiem smakuje najlepiej na drugi dzień po upieczeniu, kiedy warstwy ciasta są idealnie ze sobą złączone, a słonecznikowiec odpowiednio schłodzony. Możesz go podawać z gorącym napojem.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?