Świąteczna pieczeń z dziczyzny

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Udziec z dzika opłucz pod bieżącą wodą i usuń niepotrzebne ścięgna.
  2. W moździerzu utrzyj ziarna jałowca wraz z solą i pieprzem. Tak otrzymaną mieszanką natrzyj dziczyznę.
  3. Zagotuj 500 ml wody z kostką bulionową.
  4. W dużym żeliwnym garnku rozpuść masło, połóż udziec i obsmaż ze wszystkich stron.
  5. Dwie cebule obierz i pokrój w cząstki. Marchewkę obierz i dowolnie pokrój.
  6. Marchewkę i cebulą dodaj do garnka z mięsem, smaż przez chwilę. Następnie wlej wino oraz Bulion i zagotuj.
  7. Do naczynia z mięsem i wywarem wrzuć listki laurowe, majeranek i rozmaryn, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  8. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz ok 1,5-2 h. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia i pozwól, by mięso z wierzchu się zarumieniło.
  9. Po upieczeniu udziec wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek.
  10. Wytop tłuszcz, wraz z wywarem z mięsa odcedź przez sito i wlej do małego rondelka.
  11. Śmietanę i mąkę ziemniaczaną wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj. Do otrzymanej zawiesiny ze śmietany i mąki wlej 2-3 łyżki gorącego wywaru z mięsa, dokładnie mieszaj i całość przelewaj do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Gotuj „na wolnym ogniu” do momentu, aż sos zgęstnieje.
  12. Kapustę oczyść i drobno poszatkuj. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  13. Do wcześniej przygotowanego bulionu dolej ocet, dodaj goździki i cukier, wrzuć kapustę wraz z cebulą i rodzynkami.
  14. Zagotuj, przykryj i duś ok 1h. Pod koniec duszenia dodaj obrane i pokrojone w „cienkie zapałki” jabłko.
  15. Kiedy kapusta będzie już miękka dopraw solą i pieprzem.
  16. Udziec z dzika podaj pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 cm wraz z kapustą.
  17. Dodatkiem skrobiowym do dziczyzny mogą być ziemniaczki z wody, lub smażone na sposób polski, lub ziemniaki pieczone, lub ugotowane kasze gruboziarniste, lub pyzy, lub kluski kładzione.

Opis przepisu:

Pachnąca jałowcem, majerankiem i tymiankiem świąteczna pieczeń z dziczyzny to danie wykwintne, którym można zabłysnąć przed gośćmi i rodziną. Do jej przyrządzenia użyjemy Bulionu na żeberkach WINIARY, a powstały podczas pieczenia wywar wykorzystamy do duszenia czerwonej kapusty z czerwonym winem, jabłkiem i rodzynkami. Porcje pieczeni wraz z wytrawną kapustą możemy podawać z różnymi dodatkami, do wyboru. Świetnie pasuje i do ziemniaków w różnych postaciach (gotowane, podsmażone, pieczone), i do gruboziarnistych kasz (np. pęcak, kasza gryczana), a także do pyz oraz klusek kładzionych.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?