Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym

Oceń ten przepis!

3/5 3 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 4 godz.

  • Porcje 4

3/5 3 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, po czym pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i również pokrój w drobną kostkę.
  3. Na gorącym oleju zeszklij cebulę, po czym dodaj pieczarki. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i listki świeżego lub suszonego tymianku.
  4. Tak przygotowany farsz pieczarkowy odstaw do wystudzenia.
  5. Gdy farsz będzie zimny, dokładnie wymieszaj go z mięsem mielonym. Całość dopraw solą i pieprzem.
  6. Rozpocznij przygotowywanie roladek. Schab wieprzowy oczyść z błon i pokrój w cienkie plastry.
  7. Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Następnie każdy plater schabu natrzyj czosnkiem, majerankiem oraz solą i skrop olejem.
  8. Pozostaw na maksimum 2 godziny w lodówce.
  9. Po zamarynowaniu kawałki schabu rozklep. Rozklepane plastry ułóż na foli aluminiowej skropionej olejem na kształt prostokąta. Mięso posmaruj cienką warstwą farszu pieczarkowo-mięsnego.
  10. Zawijaj w formie rolady na kształt tzw. „cukierka” dokładnie dociskając folię.
  11. Piecz w piekarniku w temp. 160°C przez ok. 40-60 minut.
  12. Sos pieczarkowy WINIARY dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wodzie, tak by nie powstały grudki. Zawiesinę wlewaj do rondelka i zagotowuj, uważaj by sos nie przywarł.
  13. Po zagotowaniu zmniejszaj „ogień” i gotuj 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  14. Gotowym sosem polej roladki.
  15. Gorącą roladę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Podawaj z dodatkiem sosu pieczarkowego, z duszonymi warzywami i kaszami lub kluskami. Roladkę możesz podawać również na zimno z pieczywem.

Opis przepisu:

Przygotowywanie domowych przysmaków wymaga niekiedy nieco czasu i wprawy, ale warto od czasu do czasu zrobić coś tak pysznego, jak pieczone roladki wieprzowe z szynką w sosie pieczarkowym. Pachną pięknie tymiankiem i majerankiem, a w środku kryją smakowity farsz mięsno-pieczarkowy. Gotowe roladki kroimy w plastry i serwujemy na obiad, polane Sosem pieczarkowym Na Każdy Dzień WINIARY, z kaszą lub domowymi kluseczkami oraz porcją duszonych warzyw. Można podawać także na zimno: jako elegancką przekąskę albo na kanapce, z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i np. konserwowym ogórkiem czy papryką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?