1

2

Przepisy

Barszcz na rosole drobiowym

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 35 minut

porcje: 6 porcji

98 calories kalorie: 98 kcal / porcja

Barszcz czerwony na rosole to potrawa, która gości na naszych świątecznych stołach. Podajemy przepis, dzięki któremu przyrządzisz barszcz szybko i łatwo – nie tylko na Wigilię, ale także na codzienny obiad. Do jego przygotowania wykorzystaj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY – Twoja potrawa będzie miała głęboki, ciemny kolor, który jest tak istotny w świątecznym barszczu. Smak wzmocni przygotowanie zupy na bazie rosołu drobiowego. Dodatkowo zetrzyj na tarce buraczki, dodaj czosnek i jabłko ze skórką – to tajemniczy składnik, dzięki któremu Twoja zupa nie będzie tylko zwykłym czerwonym barszczem. Jabłko nada mu charakteru i niepowtarzalnego smaku. Podawaj najlepiej z mięsnymi pasztecikami, krokietami lub uszkami z grzybowym farszem. A jeśli masz ochotę wykorzystać przepis na barszcz czerwony na rosole nie tylko w okresie świątecznym, polecamy podanie go z paseczkami naleśnikowymi. Usmaż kilka naleśników na słono, zwiń w rulony i pokrój w poprzek na cienkie kawałki. Barszcz podawaj gorący, w głębokich talerzach, a na wierzch dodaj naleśnikowe paseczki.
Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Buraczki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Jabłko podziel na cząstki ze skórą.
  3. Czosnek oczyść, zalej 3 szklankami wody i gotuj wszystko razem 15 minut, dodaj ocet i pozostaw na 10 minut. Następnie przecedź i połącz z gorącym rosołem drobiowym.
  4. Dodaj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  5. Barszcz czerwony podawaj z pasztecikami z mięsem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • egret
    U mnie w domu tylko drobiowy barszczyk tolerujemy :) co prawda ja robię barszcz tylko na Wigilię, ale nigdy nie dodawałam jabłka do niego. Muszę spróbować, bo co roku mam problem z uzyskaniem zadowalającego podniebienie smaku ;)
  • hausemanager
    dobry barszczyk nie jest zły :) najbardziej lubię właśnie taki prosty barszcz czerwony na rosole albo czysty barsz czerwony na zakwasie, taki świąteczny, z majerankiem, najlepszy <3
  • Wine472d0a5
    Barszcz czerwony na rosole drobiowym to dla mnie przepis na każdy dzień. Szczególnie zimą uwielbiam rozkoszować się smakiem barszczu czerwonego. Wówczas zajadam się pasztecikami, pierogami czy krokietami popijając pysznym czerwonym barszczem.
  • radish
    Barszcz czerwony musi być przygotowany na rosole drobiowym - taki jest najsmaczniejszy. Najlepszym dodatkiem dla mnie są uszka z grzybami, ale wypróbuję także pomysł na podanie barszczu z naleśnikami. U mnie w domu naleśniki dodawane są do czystego rosołu drobiowego z warzywami. Ale na święta musi być barszcz czerwony.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: