Marchewka na gęsto

5/5 5 7 5 1

przygotowanie: 5 min

oczekiwanie: 25 min

porcje: 3 porcje

Sekret marchewki na gęsto tkwi w jej podwójnym gotowaniu. Najpierw marchewkę gotujemy w wodzie z masłem, solą i cukrem, a następnie wyciągamy z wywaru i kroimy w kostkę. Marchewkę w kostce wrzucamy do czystego garnka i gotujemy ponownie, tym razem w towarzystwie mąki. Podczas gotowania do marchewki stopniowo dodajemy wywar pozostały z pierwszego gotowania – dzięki temu całość będzie miała gęstą konsystencję. Aromatyczną marchewkę na gęsto podawaj na ciepło jako dodatek do drugiego dania – przed podaniem możesz także udekorować ją świeżą natką.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

Marchew obieramy wrzucamy do garnka z zimna woda i dodatkiem masła , soli i cukru i gotujemy az
marchew będzie lekko miękka. Marchew należy wyciagnąć (nie wylewając wywaru) i pokroić w kostkę.
Marchewke wrzucamy do czystego garnka, lekko podgotowywujemy i zasypujemy mąką ok 2-3 łyżek. Gotujemy, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło!.
Następnie stopniowo zalewamy naszym wywarem ciagle mieszając.Będzie to wyglądać jak gęsty sos. Na sam koniec możemy dodać posiekaną nać pietruszki,
Smacznego!!!!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.