Marchewka na gęsto

5/5 5 7 5 1
5/5 5 7 5 1
  • Przygotowanie: 14 min.

  • Oczekiwanie: 15 min.

  • Porcje: 3

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Marchew obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z zimna woda i dodatkiem masła , soli i cukru i gotujemy az marchew będzie miękka.
  2. Na sam koniec zasypujemy mąką ok 2-3 łyżek. Gotujemy, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło!.
  3. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Opis przepisu:

Sekret marchewki na gęsto tkwi w jej podwójnym gotowaniu. Najpierw marchewkę gotujemy w wodzie z masłem, solą i cukrem, a następnie wyciągamy z wywaru i kroimy w kostkę. Marchewkę w kostce wrzucamy do czystego garnka i gotujemy ponownie, tym razem w towarzystwie mąki. Podczas gotowania do marchewki stopniowo dodajemy wywar pozostały z pierwszego gotowania – dzięki temu całość będzie miała gęstą konsystencję. Aromatyczną marchewkę na gęsto podawaj na ciepło jako dodatek do drugiego dania – przed podaniem możesz także udekorować ją świeżą natką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?