Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowym

4/5 4 7 5 1
4/5 4 7 5 1
  • Przygotowanie: 25 min.

  • Oczekiwanie: 20 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody, odsącz.
  2. Pomidory obierz ze skórki, przekrój na połowę, wydrąż nasiona i pokrój w kostkę.
  3. Szynkę również pokrój w kostkę.
  4. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż szynkę, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i duś na wolnym ogniu 2 minuty.
  5. Następnie dodaj pokruszoną kostkę rosołową, posiekaną bazylię i śmietankę. Gotuj na bardzo wolnym ogniu 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Dodaj pomidory i duś jeszcze 2-3 minuty.
  7. Zawartość patelni połącz z makaronem i podawaj od razu po przygotowaniu.

Opis przepisu:

Makaron świderki z sosem śmietanowo-pomidorowym to świetne danie na prosty, pożywny obiad w pół godziny. Do sosu dodajemy kawałki szynki podsmażonej z cebulą i doprawiamy do smaku świeżą bazylią oraz kostką Rosołu drobiowego. Pyszności! Każdą porcję można ładnie udekorować plasterkiem pomidora z kroplą śmietanki i listkiem bazylii.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?