1

2

Przepisy

Makaron z sosem śmietanowo-pomidorowym

4/5

przygotowanie: 25 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 579 kcal / porcja

Makaron świderki z sosem śmietanowo-pomidorowym to świetne danie na prosty, pożywny obiad w pół godziny. Do sosu dodajemy kawałki szynki podsmażonej z cebulą i doprawiamy do smaku świeżą bazylią oraz kostką Rosołu drobiowego. Pyszności! Każdą porcję można ładnie udekorować plasterkiem pomidora z kroplą śmietanki i listkiem bazylii.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody, odsącz.
  2. Pomidory obierz ze skórki, przekrój na połowę, wydrąż nasiona i pokrój w kostkę.
  3. Szynkę również pokrój w kostkę.
  4. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż szynkę, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i duś na wolnym ogniu 2 minuty.
  5. Następnie dodaj pokruszoną kostkę rosołową, posiekaną bazylię i śmietankę.
  6. Gotuj na bardzo wolnym ogniu 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Dodaj pomidory i duś jeszcze 2-3 minuty.
  8. Zawartość patelni połącz z makaronem i podawaj od razu po przygotowaniu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: