Żeberka z grilla

Oceń ten przepis!

5/5 5 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 27 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój wzdłuż kości na pojedyncze żeberka.
  2. Wymieszaj po pół szklanki oleju i wody, ocet, posiekane lub przepuszczone przez praskę ząbki czosnku oraz zioła, sól i pieprz.
  3. Do miski włóż pokrojone żeberka, zalej marynatą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Przygotuj glazurę: do miseczki wlej 3 łyżki oliwy bądź oleju, dodaj miód, musztardę, kilka kropel sosu sojowego i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli glazura jest zbyt gęsta lub nie daje się rozmieszać, dodaj trochę ciepłej wody.
  5. Żeberka ułóż na rozgrzanym grillu i systematycznie obracaj. Kiedy będą już miękkie, posmaruj obficie glazurą i pozostawić na grillu na ok. 5 min
  6. Żeberka najlepiej włóż do marynaty dzień wcześniej i pozostaw na całą noc.Dzięki temu mięso bardziej przesiąknie aromatem przypraw. Glazuruj pod sam koniec grillowania, gdyż cukier sprawia, że mięso może się przypalić.

Opis przepisu:

Żeberka z grilla swój głęboki smak zawdzięczają aromatycznej marynacie przyrządzonej z ziół, czosnku, przypraw, octu i oleju. Najlepiej, gdy żeberka w marynacie odstawimy do lodówki na całą noc. Dodatkowo smak żeberek wzmocni charakterna glazura z musztardy i sosu sojowego, którą nakładamy na mięso tuż przed grillowaniem. Do żeberek z grilla podaj ulubioną sałatkę.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?