Flaki wołowo-drobiowe

5/5 5 7 5 1
5/5 5 7 5 1
  • Przygotowanie: 34 min.

  • Oczekiwanie: 2 godz. 12 min.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Flaki obgotowujemy dwukrotnie (zmieniamy wodę), odcedzamy.
  2. W tym czasie obieramy warzywa, cebule opiekamy na ogniu jak do rosołu (kroimy na grube plastry)
  3. Udka wstawiamy z warzywami na rosół solimy. Gotujemy.
  4. Z ugotowanego rosołu wyjmujemy udka i warzywa. Do rosołu wkładamy flaki, gotujemy około 1 godz.
  5. Kiedy flaki są prawie miękkie wsypujemy przyprawy.
  6. Z udek zdejmujemy skórę (jeśli ktoś lubi skórkę może dodać), mięso kroimy na kawałki i wrzucamy do flaków, gotujemy jeszcze z 10 min.

Opis przepisu:

Flaki wołowo-wieprzowe są tradycyjnym daniem serwowanym zazwyczaj w okresie świątecznym. Aromat gęstej zupy zachęca do spróbowania, aż w konsekwencji nie można się od niej oderwać. Sprawdź, jak przygotować rozgrzewającą zupę na bazie domowego rosołu!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?