1

2

Przepisy

Pieczeń wieprzowa

4/5 4 20 5 1

Pieczeń wieprzowa idealnie sprawdzi się szczególnie na świąteczne okazje. Mięso wieprzowe nacieramy czosnkiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, tak by aromaty mięsa i marynaty przeszły się wzajemnie. Następnie mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na złoty kolor. Tak przygotowaną wieprzowinę pieczemy z zielem angielskim, liściem laurowym i ćwiartkami ziemniaczków, które wcześniej gotujemy w mundurkach i podsmażamy na masełku. Pod koniec pieczenia do pieczeni wieprzowej dodajemy także kilka cebulek pokrojonych w ćwiartki. Całość polewamy pysznym sosem i zajadamy z najbliższymi.

Przygotowanie:

pstrongspan style=color: #000000;/span/strong/pstrongspan style=color: #000000;Mięso umyć obsączyć. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki. Po wyjęciu mięso obtaczamy w mące i obsmażyć na złoty na maśle z oliwą uważając aby się nie przypaliło. Po opieczeniu mięso przekładamy do odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do miękkości często polewając wytwarzającym się sosem. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka kawałków i obsmażamy na maśle. Pozostawiamy w cieple. Pod koniec pieczenia do brytfanny dodajemy kilka cebulek obranych i pokrojonych w ćwiartki. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni półmisek. Sos miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy. Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Resztę sosu podajemy w sosjerce. /span/strong

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: