Ciasto makowe z kremem i polewą czekoladową

Oceń ten przepis!

5/5 5 33 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 45 min.

  • Porcje 28

5/5 5 33 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. CIASTO: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.Miksując dodać cukier,żółtka i resztę składników.
  2. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec 30 minut w temp.170 st.C
  3. KREM: Ugotować budyń dodając 3 łyżki cukru. Na końcu gotowania wsypać suchą galaretkę i dobrze wymieszać-nie gotować.Ostudzić.
  4. Miękką margaryną utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce budyniu.
  5. POLEWA: Margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.
  6. Ostudzone ciasto przeciąć na połowę. Spód ciasta lekko nasączyć i nałożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem ,nasączyć i wyłożyć resztę kremu-rozsmarować.
  7. Biszkopty nasączyć w alkoholu i następnie ułożyć na cieście (7 na długiej a 4 na krótkiej stronie) Każdego biszkopta polać polewą czekoladową i położyć na wierzch rodzynkę.
  8. Dobrze schłodzić w lodówce

Opis przepisu:

Ciasto makowe z kremem i polewą czekoladową to propozycja idealna na przyjęcia i uroczystości. Ciasto makowe z kremem jest stosunkowo czasochłonne, ale z pewnością zachwycisz nim swoich gości! W końcu to ciasto z aksamitnym kremem i delikatną polewą z czekolady, którą oblewamy każdy kawałek. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?