Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

Oceń ten przepis!

4/5 4 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 6

4/5 4 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz a następnie umieść w dużym garnku.
  2. Dodaj wodę oraz bulion ze słoika. Całość zagotuj a następnie dodaj obraną marchewkę w całości.
  3. Potrawkę gotuj aż mięso będzie odchodziło od kości – ok 30-40min. po tym czasie wyciągnij kurczaka oraz marchewkę.
  4. Na patelni rozgrzej masło i wsyp na nie mąkę. Dokładnie wymieszaj a następnie zasmażkę rozprowadź w płynie cały czas mieszając aby nie było grudek.
  5. Marchewkę pokrój w plastry a kurczaka podziel rękoma na mniejsze kawałki. Do zagęszczonej potrawki dodaj mięso z marchewką oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 5 min. Na koniec skrop sokiem z cytryny.
  6. Gotową potrawkę podawaj z ugotowanym biały ryżem posypaną siekaną pietruszką.

Opis przepisu:

Rosół i potrawka z kurczaka na drugie danie – kto z nas nie pamięta tego niedzielnego obiadu z rodzinnego domu? Łagodne mięso z kurczaka podkreśla słodka marchewka, a Bulion drobiowy WINIARY dodaje całości niezwykłego aromatu. W naszym przepisie znalazło się również miejsce dla świeżo posiekanej natki pietruszki i soku z cytryny.

Potrawkę z kurczaka z marchewką i ryżem z powodzeniem wykorzystasz nie tylko w formie niedzielnego obiadu. Sprawdzi się także w środku tygodnia, a i z powodzeniem możesz stworzyć z niego podwójną porcję na kolejny dzień. Zacznij od umycia i osuszenia mięsa z kurczaka. Umieść je w dużym garnku, dolej wodę i dodaj bulion ze słoika. Całość doprowadź do wrzenia i dodaj całą marchewkę (obraną).

Gotuj wywar, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Po około 30-40 minutach wyjmij kurczaka i marchewkę. Na patelni rozgrzej masło i wsyp mąkę. Zasmażkę dokładniej wymieszaj i rozprowadź w wywarze. Pamiętaj, żeby mieszać cały czas tak, żeby nie powstały grudki. Ugotowaną marchewkę pokrój w plastry, a kurczaka podziel na małe kawałki.

Do sosu dodaj mięso z marchewką oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Podgrzewaj potrawkę jeszcze przez około 5 minut, a na koniec dodaj sok z cytryny. Podawaj z gotowanym białym ryżem i zieloną pietruszką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?