Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 6

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz a następnie umieść w dużym garnku.
  2. Dodaj wodę oraz bulion ze słoika. Całość zagotuj a następnie dodaj obraną marchewkę w całości.
  3. Potrawkę gotuj aż mięso będzie odchodziło od kości – ok 30-40min. po tym czasie wyciągnij kurczaka oraz marchewkę.
  4. Na patelni rozgrzej masło i wsyp na nie mąkę. Dokładnie wymieszaj a następnie zasmażkę rozprowadź w płynie cały czas mieszając aby nie było grudek.
  5. Marchewkę pokrój w plastry a kurczaka podziel rękoma na mniejsze kawałki. Do zagęszczonej potrawki dodaj mięso z marchewką oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 5 min. Na koniec skrop sokiem z cytryny.
  6. Gotową potrawkę podawaj z ugotowanym biały ryżem posypaną siekaną pietruszką.

Opis przepisu:

Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem to dla wielu z nas danie przywołujące wspomnienia z dzieciństwa. Słodka marchewka w towarzystwie delikatnego mięsa z kurczaka sprawdzi się jako codzienny obiad. Potrawka z kurczaka została przygotowana na bazie bulionu drobiowego w słoiku Winiary. W naszym przepisie na potrawkę z kurczaka nie zabrakło natki pietruszki i soku z cytryny.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?