Zupa jarzynowa z pieczonym kalafiorem

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kalafior podziel na różyczki.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, czosnek, kurkumę i paprykę. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  3. Powstałą marynatą dokładnie posmaruj kalafior, a następnie ułóż go na blaszce do pieczenia i piecz ok 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż będzie miękki i rumiany.
  4. Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą i zagotuj powoli na średniej mocy palnika.
  5. Zupę podawaj z pieczonym kalafiorem oraz pestkami dyni. Możesz dodatkowo posypać ją świeżym koperkiem, polać oliwą curry lub śmietaną.
  6. Opcjonalnie możesz podać zupę z prażonymi pestkami i/lub oliwą curry.
  7. Pestki słonecznika i/lub dyni praż na suchej blaszce w piekarniku ok 10-15 min w temp 180°C. Możesz to zrobić równolegle z pieczeniem kalafiora.
  8. Oliwę podgrzej lekko (nie może być bardzo gorąca, a jedynie lekko ciepła) i dodaj do niej przyprawę curry. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Opis przepisu:

Zupa jarzynowa to podstawa smakowitej kuchni o każdej porze roku. Latem i jesienią możesz korzystać z bogactwa świeżych warzyw, natomiast wczesną wiosną i zimą z warzyw mrożonych. Dla urozmaicenia całorocznego menu zup jarzynowych, proponujemy zupę jarzynową z pieczonym kalafiorem! Aromatyczna marynata do kalafiora z oliwy, miodu, czosnku i przypraw nada warzywu słodkawego i wyrazistego smaku. Łatwość w przygotowaniu tej zupy opiera się na tym, że jako bazę wykorzystasz Zupę jarzynową Nasza Specjalność WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?