Pączki dyniowe

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 16

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

Przygotowanie:

  1. Kawałek dyni najpierw pokroić w kostkę a następnie zblendować na mus, tak aby uzyskać pól szklanki musu.
  2. Masło roztopić i odstawić aby przestygło.
  3. Mąkę przesiać do miski, połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. . Wbić jajka, dodać mus z dyni wlać mleko i  płynne masło. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto.
  4. Do małej miseczki lub na talerzyk odlać trochę oleju (będzie do maczania łyżeczki), resztę wlać do rondla i rozgrzać. Nabierać łyżeczką porcję ciasta i kłaść do gorącego tłuszczu. Przed każdym nabraniem ciasta, łyżeczkę należy zanurzyć w zimnym oleju – ciasto łatwiej odklei się od łyżki.
  5. Dodatkowo można pomóc sobie drugą łyżką i za jej pomocą zrzucić ciasto do oleju. Aby uzyskać w miarę okrągłe, należy porcję z łyżki zrzucać w jeden punkt.
  6. Smażyć na średnim ogniu aby pączki zdążyły przesmażyć się w środku. Smażyć ok. 2 - 3 min. z każdej strony aż do uzyskania ładnego rumianego koloru.
  7. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z oleju na papierowym ręczniku i oprószyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.

Opis przepisu:

Małe, delikatne i mięciutkie pączusie z dodatkiem dyni. To dynia dodaje im lekkości i pięknego, słonecznego koloru. Tanie i szybkie do przyrządzenia. Ciasto na te pączki jest gotowe zaraz po zmiksowaniu. Potem tylko kładzie się porcje ciasta łyżeczką na gorący olej. Nie wszystkie są idealnie okrągłe, ale wszystkie smakują tak samo, czy mają "różki" czy nie :) Jeśli będziemy ciasto z łyżeczki kłaść w jeden punkt to przybiorą właściwy kształt. Najsmaczniejsze są oczywiście cieplutkie i szybko znikają z talerza,

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?