Sylwestrowy deser warstwowy

4/5 4 10 5 1

przygotowanie: 1 h 30 min

oczekiwanie: 1 h 30 min

porcje: 10 porcji

Organizujesz w domu noworoczne przyjęcie? Mamy dla ciebie przepis na sylwestrowy deser warstwowy, który doskonale nadaje się na powitanie nowego roku. Pyszne owoce oraz kruche biszkopty i pierniki stworzą połączenie, które będzie osładzać imprezowy czas podczas sylwestrowej nocy. Smaku dopełnią owocowa galaretka i słodki, budyniowy krem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wybierz najładniejsze maliny i odłóż do dekoracji.
  2. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudź, przelej do dużego szklanego naczynia i wsyp do niej resztę malin. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
  3. Odłóż kilka kostek czekolady do dekoracji, a pozostałą część połam i przełóż do metalowej miski, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Dodaj śmietankę. Mieszaj całość, aż powstanie jednolity sos.
  4. Przelej sos do naczynia z galaretką. Całość ponownie wstaw do lodówki.
  5. W szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Następnie wlej mleko z budyniami. Mieszaj, aż płyn zgęstnieje. Gotuj przez około minutę i odstaw do ostudzenia.
  6. Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Kontynuując ubijanie, dodawaj po łyżce ostudzony budyń aż powstanie puszysty krem.
  7. Na warstwę sosu czekoladowego w naczyniu nałóż warstwę budyniowego kremu. Następnie powkładaj świąteczne pierniczki, ustawiając je wzdłuż brzegów tak, by utworzyły wzór dookoła naczynia. Na krem delikatnie wykładaj biszkopty, namoczone w soku pomarańczowym wymieszanym opcjonalnie z likierem. Na biszkopty nakładaj ponownie krem budyniowy.
  8. Całość udekoruj na wierzchu garścią wcześniej odłożonych, mrożonych malin, pestkami z granatu oraz startą na tarce czekoladą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.