1

2

Przepisy

Rolada świąteczna z makiem

5/5 5 11 5 1

przygotowanie: 60 minut

porcje: 8 porcji

Makowiec jest nieodłącznym elementem na stole podczas świąt Bożego Narodzenia. Może on przybierać różne formy! Możesz go piec z dowolnymi dodatkami lub zrobić go z ciasta drożdżowego albo uformować w ciekawy, świąteczny kształt. My proponujemy w te święta wypróbować nasz przepis na roladę świąteczną z makiem. To ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom świątecznych pyszności. Gwarantujemy!

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Krem

Dekoracja

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsyp drobny cukier – łyżka po łyżce – wciąż ubijając. Wlej żółtka i nadal ubijaj. Wsyp mąkę i resztę składników z miski. Wymieszaj delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
  2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej i wyrównaj masę. Piecz około 10 – 12 minut w temperaturze 180oC. Sprawdzaj ciasto patyczkiem (jeśli patyczek wetknięty w biszkopt jest suchy – wyjmij ciasto z piekarnika; pieczone zbyt długo będzie się łamało przy zwijaniu).
  3. Zaraz po upieczeniu przełóż ciasto na kuchenną ściereczkę, wysypaną drobnym cukrem. Połóż je papierem do pieczenia do góry. Powoli zdejmij papier, a roladę ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku. Zostaw do wystudzenia.
  4. W szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej mleko z budyniami i mieszaj, aż zgęstnieje. Gotuj przez minutę i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce ostudzony budyń, aż do otrzymania puszystego kremu.
  5. Delikatnie rozwiń roladę, posmaruj ją masą makową i przygotowanym kremem. Zawiń ponownie w ściereczkę. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  6. Przed podaniem roladę rozwiń, udekoruj pierniczkami i posyp cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: