składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
- Formę o średnicy 20cm wyłóż folią spożywczą.
- Na środku tortownicy ułóż kilka biszkoptów jako spód.
- Dookoła brzegu tortownicy układaj podłużne biszkopty jeden obok drugiego.
- Żelatynę wsyp do rondelka z grubym dnem i zalej zimną wodą tak żeby ją przykryć, odstaw na ok. 8 minut. Następnie podgrzej ciągle mieszając, aż się rozpuści, nie gotuj (żelatyna traci przy zagotowaniu właściwości żelujące). Zdejmij z ognia.
- Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Po zdjęciu z ognia, dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
- Połowę kremu przełóż do tortownicy z biszkoptami. Ułóż połowę truskawek, delikatnie wciskając je w krem. Na truskawki wyłóż resztę pozostałego kremu. Wstaw na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Po wyjęciu z lodówki ostrożnie wyjmij deser z tortownicy i ściągnij folię. Ozdób resztą truskawek.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYTorcik z masą budyniową i truskawkami to przepis idealny na letnie świętowanie. Słodki smak truskawek w połączeniu z budyniem do ciast i kremów WINIARY sprawi, że każde wakacyjne przyjęcie zamieni się w pyszną ucztę. Dodatkową zaletą tego przepisu jest łatwość jego przygotowania – ten smakowity torcik nie wymaga od Ciebie zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Sprawdź nasz przepis na torcik z masą budyniową i truskawkami!
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?