1

2

Przepisy

Torcik z masą budyniową i truskawkami

5/5 5 15 5 1

porcje: 10 porcji

Torcik z masą budyniową i truskawkami to przepis idealny na letnie świętowanie. Słodki smak truskawek w połączeniu z budyniem do ciast i kremów WINIARY sprawi, że każde wakacyjne przyjęcie zamieni się w pyszną ucztę. Dodatkową zaletą tego przepisu jest łatwość jego przygotowania – ten smakowity torcik nie wymaga od Ciebie zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Sprawdź nasz przepis na torcik z masą budyniową i truskawkami!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
  2. Formę o średnicy 20cm wyłóż folią spożywczą.
  3. Na środku tortownicy ułóż kilka biszkoptów jako spód.
  4. Dookoła brzegu tortownicy układaj podłużne biszkopty jeden obok drugiego.
  5. Żelatynę wsyp do rondelka z grubym dnem i zalej zimną wodą tak żeby ją przykryć, odstaw na ok. 8 minut. Następnie podgrzej ciągle mieszając, aż się rozpuści, nie gotuj (żelatyna traci przy zagotowaniu właściwości żelujące). Zdejmij z ognia.
  6. Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Po zdjęciu z ognia, dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
  7. Połowę kremu przełóż do tortownicy z biszkoptami. Ułóż połowę truskawek, delikatnie wciskając je w krem. Na truskawki wyłóż resztę pozostałego kremu. Wstaw na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
  8. Po wyjęciu z lodówki ostrożnie wyjmij deser z tortownicy i ściągnij folię. Ozdób resztą truskawek.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: