Torcik z masą budyniową i truskawkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 42 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 15 min.

  • Porcje 10

5/5 5 42 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
  2. Formę o średnicy 20cm wyłóż folią spożywczą.
  3. Na środku tortownicy ułóż kilka biszkoptów jako spód.
  4. Dookoła brzegu tortownicy układaj podłużne biszkopty jeden obok drugiego.
  5. Żelatynę wsyp do rondelka z grubym dnem i zalej zimną wodą tak żeby ją przykryć, odstaw na ok. 8 minut. Następnie podgrzej ciągle mieszając, aż się rozpuści, nie gotuj (żelatyna traci przy zagotowaniu właściwości żelujące). Zdejmij z ognia.
  6. Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Po zdjęciu z ognia, dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
  7. Połowę kremu przełóż do tortownicy z biszkoptami. Ułóż połowę truskawek, delikatnie wciskając je w krem. Na truskawki wyłóż resztę pozostałego kremu. Wstaw na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
  8. Po wyjęciu z lodówki ostrożnie wyjmij deser z tortownicy i ściągnij folię. Ozdób resztą truskawek.

Opis przepisu:

Torcik z masą budyniową i truskawkami to przepis idealny na letnie świętowanie. Słodki smak truskawek w połączeniu z budyniem do ciast i kremów WINIARY sprawi, że każde wakacyjne przyjęcie zamieni się w pyszną ucztę. Dodatkową zaletą tego przepisu jest łatwość jego przygotowania – ten smakowity torcik nie wymaga od Ciebie zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Sprawdź nasz przepis na torcik z masą budyniową i truskawkami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?