1

2

Przepisy

Rolada z galaretką i truskawkami

5/5 5 7 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 240 minut

porcje: 12 porcji

Rolada z galaretką i truskawkami to delikatny i przepyszny krem truskawkowy, któremu trudno jest się oprzeć. Przepis na roladę z galaretką zachwyci nie tylko fanów letnich, słodkich smaków, ale również tych, którzy miłość do jedzenia i owoców sezonowych lubią łączyć z szybkim czasem ich przygotowania. Rolada z galaretką i truskawkami jest smaczna, intensywnie truskawkowa i co najważniejsze – przygotujesz ją dosłownie w kilka chwil. Sprawdź nasz przepis!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastaw na funkcję góra-dół, temperatura 180 °C. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier i miksuj aż do powstania błyszczącej masy.
  3. Do białek z cukrem dodawaj po kolei żółtka dalej miksując.
  4. Na koniec stopniowo przesiewaj do masy mąkę. Mieszaj dłonią bądź silikonową szpatułką, nie miksuj.
  5. Gotową masę biszkoptową wylej na przygotowaną blaszkę, wyrównaj i piecz 15-20 min na złoty kolor.
  6. W tym czasie przygotuj ściereczkę kuchenną, w którą będziesz zawijać roladę, rozłóż ją na blacie.
  7. Na ścierkę wyjmij upieczony, gorący biszkopt i od razu zwiń razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Pozostaw do wystygnięcia.
  8. Owoce umyj i osusz. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia.
  9. Rozwiń roladę i posmaruj gęstniejącą galaretką, przy krótszym boku ułóż truskawki. Zawiń jeszcze raz (bez ściereczki).
  10. Wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Podawaj posypaną cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: