Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 25 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Karkówkę umyj i osusz. Nasmaruj porządnie musztardą francuską i solą. Następnie przygotuj mieszankę przypraw.
  2. Wymieszaj ze sobą: paprykę słodką, pieprz, czosnek, majeranek i 1 łyżkę Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY.
  3. Powstałą mieszanką dokładnie obsyp karkówkę z każdej strony (można ją lekko natrzeć). Tak przygotowane mięso marynuj minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
  4. Karkówkę piecz w naczyniu do zapiekania w temp 190*C przez 45 minut bez przykrycia.
  5. Po tym czasie 2 szklanki wody wymieszaj z resztą opakowania Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY i zalej nimi karkówkę.
  6. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na kolejne 30 min. Jeżeli chcesz, aby karkówka była bardziej rumiana, możesz wstawić ją na dodatkowe 10 min w 200*C.
  7. Karkówkę podawaj pokrojoną w plastrach i polaną sosem.
  8. Alternatywnie: Po upieczeniu odstaw mięso na około 30 min, aby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w plastry, a następnie ułóż w naczyniu do zapiekania (w którym piekła się karkówka). Tak przygotowaną karkówkę zalej spowrotem sosem i dodaj trochę musztardy francuskiej na wierzch. Mięso wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200*C na około 15-20 min.

Opis przepisu:

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym to danie, którym zachwycisz każdego, kogo nim uraczysz. Jego sekret tkwi w cierpliwości w przyrządzeniu mięsa, ale w zamian karkówka z gorczycą odwdzięczy się nęcącym aromatem i aksamitnym smakiem, który dodatkowo wzmocnisz, dodając do musztardowo-paprykowej marynaty Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY. Rumianą karkówkę z gorczycą i sosem pieczeniowym podawaj z pieczonymi ziemniaczkami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?