Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

0
154 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Karkówka wieprzowa
3 łyżek
Musztarda francuska
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Słodka papryka
1 łyżeczka
Czosnek granulowany
1 łyżeczka
Majeranek
1 paczka
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
344.11 kcal
Węglowodany
2.45 g
Białko
47.46 g
Tłuszcze
14.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

154 min
Krok 1
5 min
Karkówkę umyj i osusz. Nasmaruj porządnie musztardą francuską i solą. Następnie przygotuj mieszankę przypraw.
Krok 2
7 min
Wymieszaj ze sobą: paprykę słodką, pieprz, czosnek, majeranek i 1 łyżkę Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Powstałą mieszanką dokładnie obsyp karkówkę z każdej strony (można ją lekko natrzeć).
Krok 3
60 min
Tak przygotowane mięso marynuj minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
Krok 4
45 min
Karkówkę piecz w naczyniu do zapiekania w temp 190*C przez 45 minut bez przykrycia.
Krok 5
5 min
Po tym czasie 2 szklanki wody wymieszaj z resztą opakowania Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY i zalej nimi karkówkę.
Krok 6
30 min
Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na kolejne 30 min. Jeżeli chcesz, aby karkówka była bardziej rumiana, możesz wstawić ją na dodatkowe 10 min w 200*C.
Krok 7
1 min
Karkówkę podawaj pokrojoną w plastrach i polaną sosem.
Krok 8
1 min
Alternatywnie: Po upieczeniu odstaw mięso na około 30 min, aby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w plastry, a następnie ułóż w naczyniu do zapiekania (w którym piekła się karkówka). Tak przygotowaną karkówkę zalej z powrotem sosem i dodaj trochę musztardy francuskiej na wierzch. Mięso wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200*C na około 15-20 min.
Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 1 z 8

Karkówkę umyj i osusz. Nasmaruj porządnie musztardą francuską i solą. Następnie przygotuj mieszankę przypraw.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 2 z 8

Wymieszaj ze sobą: paprykę słodką, pieprz, czosnek, majeranek i 1 łyżkę Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Powstałą mieszanką dokładnie obsyp karkówkę z każdej strony (można ją lekko natrzeć).

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 3 z 8

Tak przygotowane mięso marynuj minimum godzinę, a najlepiej całą noc.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 4 z 8

Karkówkę piecz w naczyniu do zapiekania w temp 190*C przez 45 minut bez przykrycia.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 5 z 8

Po tym czasie 2 szklanki wody wymieszaj z resztą opakowania Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY i zalej nimi karkówkę.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 6 z 8

Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na kolejne 30 min. Jeżeli chcesz, aby karkówka była bardziej rumiana, możesz wstawić ją na dodatkowe 10 min w 200*C.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 7 z 8

Karkówkę podawaj pokrojoną w plastrach i polaną sosem.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 8 z 8

Alternatywnie: Po upieczeniu odstaw mięso na około 30 min, aby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w plastry, a następnie ułóż w naczyniu do zapiekania (w którym piekła się karkówka). Tak przygotowaną karkówkę zalej z powrotem sosem i dodaj trochę musztardy francuskiej na wierzch. Mięso wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200*C na około 15-20 min.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym to danie, którym zachwycisz każdego, kogo nim uraczysz. Jego sekret tkwi w cierpliwości w przyrządzeniu mięsa, ale w zamian karkówka z gorczycą odwdzięczy się nęcącym aromatem i aksamitnym smakiem, który dodatkowo wzmocnisz, dodając do musztardowo-paprykowej marynaty Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY. Rumianą karkówkę z gorczycą i sosem pieczeniowym podawaj z pieczonymi ziemniaczkami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika