75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
60g / 74%
Węglowodany
2.4g / 4%
Tłuszcze
8.2g / 22%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

(0)
2 godz 34 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Karkówka
3  łyżek
Musztarda francuska
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
1  łyżeczka
Majeranek
1  opakowanie
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
60.01 g
Węglowodany
2.45 g
Tłuszcze
8.15 g
Wartość energetyczna
321.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym to danie, którym zachwycisz każdego, kogo nim uraczysz. Jego sekret tkwi w cierpliwości w przyrządzeniu mięsa, ale w zamian karkówka z gorczycą odwdzięczy się nęcącym aromatem i aksamitnym smakiem, który dodatkowo wzmocnisz, dodając do musztardowo-paprykowej marynaty Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY. Rumianą karkówkę z gorczycą i sosem pieczeniowym podawaj z pieczonymi ziemniaczkami!
Gotujmy

Przygotowanie

154 min
Krok 1
5 min
Karkówkę umyj i osusz. Nasmaruj porządnie musztardą francuską i solą. Następnie przygotuj mieszankę przypraw.
Krok 2
7 min
Wymieszaj ze sobą: paprykę słodką, pieprz, czosnek, majeranek i 1 łyżkę Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Powstałą mieszanką dokładnie obsyp karkówkę z każdej strony (można ją lekko natrzeć).
Krok 3
60 min
Tak przygotowane mięso marynuj minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
Krok 4
45 min
Karkówkę piecz w naczyniu do zapiekania w temp 190*C przez 45 minut bez przykrycia.
Krok 5
5 min
Po tym czasie 2 szklanki wody wymieszaj z resztą opakowania Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY i zalej nimi karkówkę.
Krok 6
30 min
Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na kolejne 30 min. Jeżeli chcesz, aby karkówka była bardziej rumiana, możesz wstawić ją na dodatkowe 10 min w 200*C.
Krok 7
1 min
Karkówkę podawaj pokrojoną w plastrach i polaną sosem.
Krok 8
1 min
Alternatywnie: Po upieczeniu odstaw mięso na około 30 min, aby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w plastry, a następnie ułóż w naczyniu do zapiekania (w którym piekła się karkówka). Tak przygotowaną karkówkę zalej z powrotem sosem i dodaj trochę musztardy francuskiej na wierzch. Mięso wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200*C na około 15-20 min.
Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 1 z 8

Karkówkę umyj i osusz. Nasmaruj porządnie musztardą francuską i solą. Następnie przygotuj mieszankę przypraw.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 2 z 8

Wymieszaj ze sobą: paprykę słodką, pieprz, czosnek, majeranek i 1 łyżkę Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Powstałą mieszanką dokładnie obsyp karkówkę z każdej strony (można ją lekko natrzeć).

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 3 z 8

Tak przygotowane mięso marynuj minimum godzinę, a najlepiej całą noc.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 4 z 8

Karkówkę piecz w naczyniu do zapiekania w temp 190*C przez 45 minut bez przykrycia.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 5 z 8

Po tym czasie 2 szklanki wody wymieszaj z resztą opakowania Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY i zalej nimi karkówkę.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 6 z 8

Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na kolejne 30 min. Jeżeli chcesz, aby karkówka była bardziej rumiana, możesz wstawić ją na dodatkowe 10 min w 200*C.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 7 z 8

Karkówkę podawaj pokrojoną w plastrach i polaną sosem.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 8 z 8

Alternatywnie: Po upieczeniu odstaw mięso na około 30 min, aby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w plastry, a następnie ułóż w naczyniu do zapiekania (w którym piekła się karkówka). Tak przygotowaną karkówkę zalej z powrotem sosem i dodaj trochę musztardy francuskiej na wierzch. Mięso wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200*C na około 15-20 min.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika