Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

0
2 godz 34 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Karkówka wieprzowa
3  łyżek
Musztarda francuska
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
1  łyżeczka
Majeranek
1  opakowanie
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
47.46 g
Węglowodany
2.45 g
Tłuszcze
14.7 g
Wartość energetyczna
344.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

154 min
Krok 1
5 min
Karkówkę umyj i osusz. Nasmaruj porządnie musztardą francuską i solą. Następnie przygotuj mieszankę przypraw.
Krok 2
7 min
Wymieszaj ze sobą: paprykę słodką, pieprz, czosnek, majeranek i 1 łyżkę Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Powstałą mieszanką dokładnie obsyp karkówkę z każdej strony (można ją lekko natrzeć).
Krok 3
60 min
Tak przygotowane mięso marynuj minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
Krok 4
45 min
Karkówkę piecz w naczyniu do zapiekania w temp 190*C przez 45 minut bez przykrycia.
Krok 5
5 min
Po tym czasie 2 szklanki wody wymieszaj z resztą opakowania Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY i zalej nimi karkówkę.
Krok 6
30 min
Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na kolejne 30 min. Jeżeli chcesz, aby karkówka była bardziej rumiana, możesz wstawić ją na dodatkowe 10 min w 200*C.
Krok 7
1 min
Karkówkę podawaj pokrojoną w plastrach i polaną sosem.
Krok 8
1 min
Alternatywnie: Po upieczeniu odstaw mięso na około 30 min, aby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w plastry, a następnie ułóż w naczyniu do zapiekania (w którym piekła się karkówka). Tak przygotowaną karkówkę zalej z powrotem sosem i dodaj trochę musztardy francuskiej na wierzch. Mięso wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200*C na około 15-20 min.
Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 1 z 8

Karkówkę umyj i osusz. Nasmaruj porządnie musztardą francuską i solą. Następnie przygotuj mieszankę przypraw.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 2 z 8

Wymieszaj ze sobą: paprykę słodką, pieprz, czosnek, majeranek i 1 łyżkę Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Powstałą mieszanką dokładnie obsyp karkówkę z każdej strony (można ją lekko natrzeć).

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 3 z 8

Tak przygotowane mięso marynuj minimum godzinę, a najlepiej całą noc.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 4 z 8

Karkówkę piecz w naczyniu do zapiekania w temp 190*C przez 45 minut bez przykrycia.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 5 z 8

Po tym czasie 2 szklanki wody wymieszaj z resztą opakowania Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY i zalej nimi karkówkę.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 6 z 8

Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na kolejne 30 min. Jeżeli chcesz, aby karkówka była bardziej rumiana, możesz wstawić ją na dodatkowe 10 min w 200*C.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 7 z 8

Karkówkę podawaj pokrojoną w plastrach i polaną sosem.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 8 z 8

Alternatywnie: Po upieczeniu odstaw mięso na około 30 min, aby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w plastry, a następnie ułóż w naczyniu do zapiekania (w którym piekła się karkówka). Tak przygotowaną karkówkę zalej z powrotem sosem i dodaj trochę musztardy francuskiej na wierzch. Mięso wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200*C na około 15-20 min.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym to danie, którym zachwycisz każdego, kogo nim uraczysz. Jego sekret tkwi w cierpliwości w przyrządzeniu mięsa, ale w zamian karkówka z gorczycą odwdzięczy się nęcącym aromatem i aksamitnym smakiem, który dodatkowo wzmocnisz, dodając do musztardowo-paprykowej marynaty Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY. Rumianą karkówkę z gorczycą i sosem pieczeniowym podawaj z pieczonymi ziemniaczkami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
47.5g / 58%
Węglowodany
2.4g / 2%
Tłuszcze
14.7g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika