Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym
Dodaj do CookBook

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

(0)
2 godz 34 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Karkówka
3  łyżek
Musztarda francuska
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
1  łyżeczka
Majeranek
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.5 g
Wartość energetyczna
346.2 kcal
Tłuszcze
8.8 g
Białko
60.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym to danie, którym zachwycisz każdego, kogo nim uraczysz. Jego sekret tkwi w cierpliwości w przyrządzeniu mięsa, ale w zamian karkówka z gorczycą odwdzięczy się nęcącym aromatem i aksamitnym smakiem, który dodatkowo wzmocnisz, dodając do musztardowo-paprykowej marynaty Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY. Rumianą karkówkę z gorczycą i sosem pieczeniowym podawaj z pieczonymi ziemniaczkami!

Przygotowanie

154 min
  • Krok 1

    5 min
    Karkówkę umyj i osusz. Nasmaruj porządnie musztardą francuską i solą. Następnie przygotuj mieszankę przypraw.
  • Krok 2

    7 min
    Wymieszaj ze sobą: paprykę słodką, pieprz, czosnek, majeranek i 1 łyżkę Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Powstałą mieszanką dokładnie obsyp karkówkę z każdej strony (można ją lekko natrzeć).
  • Krok 3

    60 min
    Tak przygotowane mięso marynuj minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
  • Krok 4

    45 min
    Karkówkę piecz w naczyniu do zapiekania w temp 190*C przez 45 minut bez przykrycia.
  • Krok 5

    5 min
    Po tym czasie 2 szklanki wody wymieszaj z resztą opakowania Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY i zalej nimi karkówkę.
  • Krok 6

    30 min
    Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na kolejne 30 min. Jeżeli chcesz, aby karkówka była bardziej rumiana, możesz wstawić ją na dodatkowe 10 min w 200*C.
  • Krok 7

    1 min
    Karkówkę podawaj pokrojoną w plastrach i polaną sosem.
  • Krok 8

    1 min
    Alternatywnie: Po upieczeniu odstaw mięso na około 30 min, aby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w plastry, a następnie ułóż w naczyniu do zapiekania (w którym piekła się karkówka). Tak przygotowaną karkówkę zalej z powrotem sosem i dodaj trochę musztardy francuskiej na wierzch. Mięso wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200*C na około 15-20 min.
Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 1 z 8

Karkówkę umyj i osusz. Nasmaruj porządnie musztardą francuską i solą. Następnie przygotuj mieszankę przypraw.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 2 z 8

Wymieszaj ze sobą: paprykę słodką, pieprz, czosnek, majeranek i 1 łyżkę Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Powstałą mieszanką dokładnie obsyp karkówkę z każdej strony (można ją lekko natrzeć).

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 3 z 8

Tak przygotowane mięso marynuj minimum godzinę, a najlepiej całą noc.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 4 z 8

Karkówkę piecz w naczyniu do zapiekania w temp 190*C przez 45 minut bez przykrycia.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 5 z 8

Po tym czasie 2 szklanki wody wymieszaj z resztą opakowania Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY i zalej nimi karkówkę.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 6 z 8

Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na kolejne 30 min. Jeżeli chcesz, aby karkówka była bardziej rumiana, możesz wstawić ją na dodatkowe 10 min w 200*C.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 7 z 8

Karkówkę podawaj pokrojoną w plastrach i polaną sosem.

Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Krok 8 z 8

Alternatywnie: Po upieczeniu odstaw mięso na około 30 min, aby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w plastry, a następnie ułóż w naczyniu do zapiekania (w którym piekła się karkówka). Tak przygotowaną karkówkę zalej z powrotem sosem i dodaj trochę musztardy francuskiej na wierzch. Mięso wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200*C na około 15-20 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karkówka po cygańsku

    Karkówka po cygańsku

    2 godz Łatwy
  • Grillowana karkówka

    Grillowana karkówka

    10 godz 24 min Łatwy
  • Karkówka marynowana w piwie

    Karkówka marynowana w piwie

    2 godz 20 min Łatwy
  • Karkówka z grilla marynowana w miodzie

    Karkówka z grilla marynowana w miodzie

    8 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu