Zupa krem z dyni z pestkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

4/5 4 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Dynię umyj, przekrój na części, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę, włóż do miski i skrop olejem.
  3. Rozłóż na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości ok 30-40 minut. Dynia powinna być miękka, ale nie przyrumieniona.
  4. Upieczoną dynię przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj kostkę Rosołu wołowego WINIARY, imbir i śmietankę (możesz ją zastąpić też mlekiem kokosowym).
  5. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut a następnie zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta - dolej odrobinę wody.
  6. Zupę podawaj posypaną prażonymi pestkami dyni, ostrą papryką i z grzankami.

Opis przepisu:


Zupa krem z dyni to posiłek przede wszystkim zdrowy – dynia jest niskokaloryczna i bogata w B-karoten, potas, wapń oraz fosfor, a co najważniejsze – nawet po ugotowaniu nie traci swoich właściwości. Dynia wzmocni też Twoją odporność, zwłaszcza gdy podasz ją w formie aromatycznego, rozgrzewającego kremu.

Krem z dyni to iście jesienna zupa – idealna na słotę i niepogodę, a jej rozgrzewające właściwości mogą okazać się niezastąpione także w sezonie gryp oraz przeziębień. Do zupy dodaj imbir, mleczko kokosowe i sok z cytryny, a podawaj ją z prażonymi pestkami dyni, ostrą papryką i grzankami. Krem z dyni to recepta na aromatyczne i pyszne rozpoczęcie jesiennego sezonu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?