1

2

Przepisy

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

3/5 3 16 5 1

przygotowanie: 57 minut

oczekiwanie: 75 minut

porcje: 8 porcji

Sekret idealnej bezy, chrupiącej i słodkiej, złocistej z zewnątrz, tkwi w ubiciu białek z cukrem na gładką, błyszczącą i sztywną pianę. Rozpływająca się w ustach beza jest podstawą naszego tortu bezowego z rabarbarem i truskawkami, udekorowanego orzeźwiającą miętą. Słodką truskawkowo-rabarbarową masę wykładamy na Tort Pavlova, który wcześniej smarujemy pysznym kremem śmietankowym z Cukrem wanilinowym WINIARY. Na wierzch tortu bezowego jeszcze pyszna dekoracja, czyli kilka pokrojonych w plasterki truskawek… i przepyszny wypiek jest gotowy. Takie wspaniałości tylko w sezonie!

składniki:

Liczba porcji:

Baza

Na rabarbar

Krem

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 130°C.
  2. Na papierze do pieczenia narysuj koło ok. 21 cm, przełóż na drugą stronę papier i wyłóż nim blaszkę.
  3. Cukier wymieszaj z Cukrem wanilinowym WINIARY.
  4. W dużej misce ubij białka mikserem na niskich obrotach, aż się zapienią. Następnie zwiększ prędkość i ubijaj, aż będą sztywne. Dodawaj cukier – po łyżce na raz, ciągle ubijając.
  5. Powinnaś uzyskać sztywną, błyszczącą pianę, bez wyczuwalnych kryształków cukru między palcami.
  6. Do masy wmieszaj mąkę kukurydzianą i ocet. Użyj do tego trzepaczki.
  7. Przyklej papier do blaszki za pomocą 4 małych kleksów masy w rogach papieru, a resztę wyłóż na naszkicowany wcześniej okrąg.
  8. Nadaj jej ładny kształt przy pomocy szpatułki – tak, aby środek był lekko wklęsły. Tam wyłożysz owoce.
  9. Piecz przez ok. godzinę i 15 minut. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw bezę w środku do wysuszenia. Odstaw.
  10. Rabarbar: Pokrojony w kostkę lub nieregularne fragmenty rabarbar przełóż do garnka albo na patelnię, dodaj truskawki, cukier i odrobinę wody. Gotuj do miękkości, aż woda odparuje. Ostudź.
  11. Śmietankę ubij z cukrem. Posmaruj nią bezę, następnie wyłóż owoce. Bezę możesz udekorować miętą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: