Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Oceń ten przepis!

3/5 3 18 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 57 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 8

3/5 3 18 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Baza

Na rabarbar

Krem

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 130°C.
  2. Na papierze do pieczenia narysuj koło ok. 21 cm, przełóż na drugą stronę papier i wyłóż nim blaszkę.
  3. Cukier wymieszaj z Cukrem wanilinowym WINIARY.
  4. W dużej misce ubij białka mikserem na niskich obrotach, aż się zapienią. Następnie zwiększ prędkość i ubijaj, aż będą sztywne. Dodawaj cukier – po łyżce na raz, ciągle ubijając.
  5. Powinnaś uzyskać sztywną, błyszczącą pianę, bez wyczuwalnych kryształków cukru między palcami.
  6. Do masy wmieszaj mąkę kukurydzianą i ocet. Użyj do tego trzepaczki.
  7. Przyklej papier do blaszki za pomocą 4 małych kleksów masy w rogach papieru, a resztę wyłóż na naszkicowany wcześniej okrąg.
  8. Nadaj jej ładny kształt przy pomocy szpatułki – tak, aby środek był lekko wklęsły. Tam wyłożysz owoce.
  9. Piecz przez ok. godzinę i 15 minut. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw bezę w środku do wysuszenia. Odstaw.
  10. Rabarbar: Pokrojony w kostkę lub nieregularne fragmenty rabarbar przełóż do garnka albo na patelnię, dodaj truskawki, cukier i odrobinę wody. Gotuj do miękkości, aż woda odparuje. Ostudź.
  11. Śmietankę ubij z cukrem. Posmaruj nią bezę, następnie wyłóż owoce. Bezę możesz udekorować miętą.

Opis przepisu:

Sekret idealnej bezy, chrupiącej i słodkiej, złocistej z zewnątrz, tkwi w ubiciu białek z cukrem na gładką, błyszczącą i sztywną pianę. Rozpływająca się w ustach beza jest podstawą naszego tortu bezowego z rabarbarem i truskawkami, udekorowanego orzeźwiającą miętą. Słodką truskawkowo-rabarbarową masę wykładamy na Tort Pavlova, który wcześniej smarujemy pysznym kremem śmietankowym z Cukrem wanilinowym WINIARY. Na wierzch tortu bezowego jeszcze pyszna dekoracja, czyli kilka pokrojonych w plasterki truskawek… i przepyszny wypiek jest gotowy. Takie wspaniałości tylko w sezonie!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?