Bajkowa chatka

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 13 godz. 15 min.

  • Porcje 16

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią spożywczą i wlewamy tężejącą galaretkę. Gdy będzie już całkowicie zastygnięta, foremką do ciastek wycinamy z niej małe serduszka lub np. gwiazdki.
  2. Ser mielimy 2-3 razy na drobnych oczkach. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodając partiami cukier puder, a następnie po łyżce sera.
  3. Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników po 8 sztuk w każdym rzędzie. Smarujemy warstwą sera (powinniśmy wykorzystać nieco mniej niż połowę masy). Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
  4. Na środkowy rząd nakładamy 2-3 łyżki masy i wbijamy w nią serduszka z galaretki. Przykrywamy pozostałym serem.Chwytając za folię aluminiową, składamy boczne herbatniki tak, aby na górze ułożyć jeszcze 1 warstwę ciastek, imitującą dach.Chatkę zawijamy w folię i wkładamy na całą noc do lodówki.
  5. Polewa: masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu z cukrem i kakao. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody, dodajemy do polewy, ponownie dobrze łączymy. Smarujemy chatkę i dekorujemy ją cukierkami oraz żelkami. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Opis przepisu:

Bajkowa chatka to sposób na bardzo efektowny deser, którym popiszesz się na dowolnym przyjęciu. Zachwycone będą nie tylko dzieci – finalny efekt robi wrażenie dosłownie na każdym! Dodajmy galaretkę wiśniową WINIARY, dzięki czemu zyskamy wspaniały smak, wyróżniający się ponad inne, które występują w naszym przysmaku. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?