Zupa krem z kalafiora

5/5 5 7 5 1

przygotowanie: 20 min

oczekiwanie: 35 min

porcje: 4 porcje

Jedna z odsłon kremowych zup warzywnych – zupa krem z kalafiora, wzbogacona smakowo Rosołem drobiowym WINIARY, podawana z chrupiącymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub skwarkami z boczku. Możesz ją również udekorować natką pietruszki lub koperkiem. Zupę kalafiorową doprawiasz ulubionymi przyprawami, a jeżeli chcesz uzyskać gęstszy krem – dodajesz więcej ziemniaków. A może na drugie danie kalafior z jajkiem sadzonym i ziemniakami?

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wodę i śmietankę wlać do wysokiego garnka, a następnie dodać Bulion drobiowy Winiary, zagotować.
  2. Do wywaru doodać oczyszczony kalafior i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kalafior będzie bardzo miękki.
  3. Ugotować ziemniaki, odcedzić i dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia.
  4. Garnek z zupą zdejmujemy z ognia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Jeżeli jest taka potrzeba to doprawiamy solą. Gorącą zupę rozlewamy w miseczki lub do talerzy, a na wierzch posypujemy grzankami, groszkiem ptysiowym lub skwareczkami z boczku.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.